Bár a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint már az év 5. hetében tetőzött az influenzajárvány, még mindig sokan betegek, a rá következő héten is mindössze tíz százalékkal kevesebben fordultak akut légúti tünetekkel orvoshoz. Sokan akkor gondolnak csak a vitaminokra, amikor ágynak dönti őket a betegség, ilyenkor viszont hajlamosak túlzásba vinni a mennyiséget – fogalmazott az Indexnek Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos, aki már délben túl volt az ötvenedik beteg ellátásán. Tévhit, hogy a C-vitamin megvéd a fertőzéstől – fogalmazott Bense Tamás esztergomi háziorvos, aki inkább a több gyümölcs és zöldségfogyasztását ajánlja ilyenkor a kicsiknek.
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) heti jelentésében január 27. és február 2. között ugyan 83 600 igazolt esettel tetőzött az influenzajárvány, a következő hétre ez mindössze másfél ezerrel csökkent, az összes akut légúti fertőzést tekintve pedig alig 10 százalékos a visszaesés, február 3. és 9. között 307 500 ember fordult ezzel orvoshoz. Ami lakosságszámra vetítve azt jelenti, hogy még mindig minden harmadik magyar szenved a szezonális betegségektől. Többféle vírus terjed egyszerre, a hatóság adatai szerint egyértelműen az influenza dominál, a koronavírus mindössze 1 százalékban, az RSV 3 százalékban volt jelen a beküldött mintákban, de a HMPV-t, rhinovírust és bocavírust is mutattak ki egy-egy embernél.
A háziorvosi rendelők forgalmán még mindig nem érezhető az esetszámok csökkenése, Mangó Gabriella elmondása szerint naponta 100 feletti beteglétszámot kell ellátnia. Most is gyakran látni kígyózó sorokat a patikák előtt, a forró vizes italporok, fájdalomcsillapítók mellett főleg vitaminokat vásárolnak az emberek, de azt nagy mennyiségben.
A Covid miatt az emberekben feléled a félelem akár egy erősebb influenzajárványnál is
– jegyzete meg a gyöngyösi háziorvos, ezzel együtt úgy látja, hogy a lakosság általános egészségi állapota rossz, és sokan csak akkor gondolnak a vitaminpótlásra, amikor lebetegszenek. Szavai szerint a hirtelen, nagy mennyiségben történő vitaminfogyasztásnál nem árt óvatosnak lenni. „Aki Covid-szerű, köhögős, influenzás, lázas betegséggel küzd, rendszerint kevesebb folyadékot fogyaszt, mert nincs teljesen magánál, miközben ha hosszú távon megemeli a C-, D-, esetleg a B-vitamin bevitelét, azzal jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy vesekőképződés induljon meg nála. Ha valakinek volt veseköve vagy ilyen megbetegedés a családban, akkor csak pár napig emelje meg ezeket, és 2,5-3 liter folyadékot fogyasszon mellé”– figyelmeztet a gyöngyösi háziorvos.
A vesekő a lakosság 5-15 százalékánál fordul elő, főleg férfiaknál, kialakulásában örökletes és életmódbeli tényezők is szerepet játszanak. Az Urológiai Központ orvosainak közlése szerint vesekőképződés akkor jön létre, ha bizonyos anyagok túl nagy mennyiségben vannak jelen a vizeletben. A nem megfelelő folyadékfogyasztást és a túlzott A-, D-, C- vagy B -vitaminbevitelt szintén a kockázati tényezők között említették.
Az influenzaszezon alatt hirtelen megnő a C-vitamin-fogyasztás, mivel sokan hisznek abban, hogy nagy mennyiségben a szervezetbe juttatva védelmet jelent a fertőzésekkel szemben. Csakhogy inkább a lábadozás idejét rövidítheti le, de nem a megfázást gyógyítja, az immunrendszert erősíti – jegyezte meg Bense Tamás. Az esztergomi gyermekorvos elmondta, hogy a vírusfertőzések leküzdésében támogathatja az immunrendszert, de koránt sincs akkora mennyiségben szükség a bevitelére, mint ahogy az elterjedt a köztudatban.
A C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav felfedezéséért 1937-ben orvosi-élettani Nobel-díjat kapott Szent-Györgyi Albert naponta 1000 milligrammot fogyasztott, ezt később 4-5 ezerre, majd idős korára 8 ezerre növelte.
orvos-biokémikus kutatónk magas kort élt meg, 93 évesen hunyt el veseelégtelenségben.
Az aszkorbinsav antioxidáns tulajdonságai miatt segít megvédeni a sejteket a károsodástól, a kollagéntermelődésben lehet szerepe, ami a csontok, fogak, bőr és erek egészségének fontos fehérjéje, segíti a vas felszívódását, az anyagcsere-folyamatokat. Gyulladáscsökkentő hatása révén gátolhatja a rákkeltő anyagok képződését, ugyanakkor az onkológiai kezelés alatt állók számára hátrányos lehet, hogy megvédi a sejteket a pusztulástól.
Ha valaki C-vitamin-hiányban szenved, fogékonyabb lehet a fertőzésekre; a fáradékonyság, a lassabb sebgyógyulás, a vashiányos vérszegénység szintén a tünetek között szerepel. A tengerészek súlyos hiánybetegsége, lázzal, görcsökkel, és sorvadó, vérző ínnyel a nagy felfedezések korában gyakran a legénységre törő skorbut is ösztönözte az aszkorbinsav feltalálását. Évszázadokig nem tudták, hogy mivel küzdhetnék le a kórt, majd 1747-ben egy brit hajóorvos, James Lind narancs- és citromfogyasztással próbált javítani a matrózok állóképességén. Ez ahhoz vezetett, hogy a hajókon szolgálóknak az 1800-as évektől előírták a citromléfogyasztást, miközben a szárazföldön – mind Angliában, mind az európai kontinensen és a világ más tájain – megmaradt a betegség.
Vitaminokra szüksége van a szervezetnek, de önmagától nem képes azokat előállítani, ezért a szakorvosok szerint fontos ezek bevitelére figyelni, elsősorban természetes úton, gyümölcs- és zöldségfogyasztás által. A családorvosok hangsúlyozták, hogy gyermekek számára a C-vitamin-ellátottságot főleg táplálékkal érdemes biztosítani. „A citrusfélék mellett a paprika, a petrezselyem, a káposzta szintén bővelkedik ebben, de hőkezeléssel lebomlik az értékes tápanyag” – jegyzete meg a gyermekorvos.
A legjobb természetes C-vitamin-források:
Szervezetünk napi C-vitamin-igénye gyerekeknél 3 éves korig 15 milligramm, 8 éves korig 25, 13 éves korig mindössze 45, felnőtt nők esetén 75, férfiaknál 90 milligramm. Dohányzásnál és terhességnél is nő a szervezet C-vitamin-igénye, kismamáknál ez 85-120 milligramm. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat felmérése szerint a magyarok C-vitamin-ellátottsága a legtöbb vitaminnal ellentétben kielégítő, egy 2023-as felmérés szerint a lakosság 40 százaléka napi 1000 milligramm C-vitamint fogyaszt, miközben 200 milligramm felett már csak 50 százalék a hasznosulása, amit a koffeinfogyasztás 1,5-2 órán belül gátol. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos az étrendkiegészítőként bevitt formájából az elnyújtott felszívódásút javasolja, mivel vízoldékony tulajdonsága miatt 4-6 óra alatt kiürül a szervezetből.
Éppen ezért a felesleg kiválasztódik a szervezetből, ám ritkán mégis lehetnek az étrendkiegészítő formájában hirtelen, nagy dózisban bevitt vitaminnak mellékhatásai:
Nemcsak a gyermekek lehetnek érzékenyek erre, Bense Tamás szerint felnőtteknek sem ajánlott hosszú távon 1500 mg/nap adagnál többet szedni. „Azt ki lehet jelenteni, hogy a C-vitamin jó, de nem ez az első számú immunerősítő, hanem a D-vitamin” – mondta a doktor, hozzátéve: ezek adagolása előtt mindenképpen ajánlott a gyermekorvossal konzultálni. A D-vitamint illetően azonban más véleményen vannak a szakemberek, október és március között kevés napfény éri a bőrünket, így szervezetünkben ebből nem termelődik kellő mennyiség. A szakmai ajánlások szerint napi 2000 nemzetközi egység bevitele ajánlott ebben az időszakban, betegség esetén néhány napig a dózis duplázásával lehet lerövidíteni a felépülési időt.
A 2022-ben frissített szakmai konszenzus szerint:
Az immunrendszerünk sem működhet megfelelően D-vitamin nélkül. Hiányában csökken a fertőzések elleni védekezési képesség.
Megfelelő D-vitamin-ellátottsággal 70-80 százalékkal lehet csökkenteni a felső légúti betegségek gyakoriságát az őszi-téli időszakban
– mutatott rá egy korábbi konferencián Valkusz Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinikájának főorvosa. Az Indexnek úgy fogalmazott: tapasztalatai szerint a fertőzéseknek leginkább kitett óvodás és kisiskolás korcsoportban a számukra megfelelő mennyiségű D-vitamin-pótlással jelentős mértékben csökkenthető az ilyen típusú megbetegedések gyakorisága.
A megbetegedések alatt legfeljebb 3-4 napig lehet duplázni C- és D-vitaminból a szokásos ajánlott napi mennyiséget, de a vírusfertőzéseknél tüneti terápiával, pihenéssel és bőséges folyadékpótlással lehet támogatni a felépülést – jegyezte meg Mangó Gabriella. Szerves cink, szelén probiotikum fogyasztását a szakemberek szintén ajánlják a felső légúti megbetegedések szezonjában, gyerekeknél orvosi konzultációt követően. Bense Tamás úgy látja, a rendelői forgalom már nem fog tovább emelkedni, de nem számít arra, hogy március közepe előtt véget érhet az influenzajárvány.
(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)