Index Vakbarát Hírportál

Megindokolta a főváros, miért nem készülhet többé gírosz és kürtőskalács a budapesti aluljárókban

2025. február 19., szerda 18:48

Közleményben indokolta a főváros, hogy miért tiltotta meg év elejétől az aluljárókban sütést. A közlemény szerint a sok évtizede kialakított aluljárók elektromos hálózata nehezen bírja a gépek terhelését, valamint a csatornába kerülő ételmaradék és zsiradék komoly dugulásokat okoz.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy rendelet értelmében idén év elejétől tilos sütni a budapesti aluljárókban. A főváros most közleményben adott magyarázatot a döntésre, amit azt követően adtak ki, hogy úgy ítélték meg, „a sajtóban több helyen félreérthető, felületes információk jelentek meg az aluljárókban történő helyben sütés szabályozásával kapcsolatban”.

A közleményben, amit a 24.hu idéz, azt írták:

Az elbírálás keretein belül a hivatal és az aluljáró üzemeltetője megvizsgálja, hogy olajjal/zsírral történik-e a helyben sütés, a helyben elkészített ételek előkészítése vagy sütése során keletkezik-e zsiradék, továbbá a készítés során alkalmazott eszközök takarítása, mosogatása során a csatornarendszerbe kerül-e szennyező anyag. Az elbírálás az egyes aluljárók eltérő kialakítására figyelemmel történik, hiszen a különböző eljárások más és más hatással vannak az adott aluljáró közműveire és a köztisztaságra.

Az új szabályozást a főváros azzal magyarázza, hogy az aluljárók döntő része a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években épült, főként a gyalogos közlekedés támogatására, ezt kiegészítve egy-két üzlethelyiséggel. A nyolcvanas években terjedtek el azok a pavilonok, amelyek közterület-használati engedéllyel létesültek, utólag. Ezek nem rendelkeztek közműbekötésekkel, mivel az aluljáró közforgalmi területeinek kevéssé forgalmas részeiből lettek leválasztva. A pavilonok létesítésükkor jellemzően táskákat, ruhákat árultak, amihez nem volt szükség vízre, szennyvízelvezetésre, jelentős áramigényre.

Később azonban egyre többen kezdtek élelmiszer árusításába, ennek következtében egyre nagyobb energiaigényű gépeket telepítettek a pavilonokba. A megnövekedett igénybevételt pedig az 50-60 éves hálózatoknak kell kiszolgálniuk.

A problémák között tüntették fel azt, hogy a zsírfogó használata ugyan előírás, azonban a rendszerbe így is bekerülnek a zsiradékok, így „rendszeresek a dugulások az aluljárók csapadékvíz-elvezető rendszereiben, amit a csapadékcsatornába öntött ételmaradék és zsiradék okoz”.

Hozzátették, hogy az ételkészítést, különösen a zsiradékban sütést csak olyan aluljárókban indokolt engedélyezni, ahol igazoltan kizárhatóak a problémák, vagyis megakadályozható, hogy zsír kerüljön a csatornába, és a helyiség elhelyezkedése is lehetővé teszi a szagok kivezetését.

Rovatok