Hamarosan a világűrben is megkóstolhatják a Stühmer csokoládét. A NASA jóváhagyásával ugyanis Kapu Tibor, a HUNOR Magyar Űrhajós Program kutatóűrhajósának csomagjában utazhat fel a vállalat erre az alkalomra készített csokoládéja a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).
Magyar csokoládét küldenek az űrbe a HUNOR-program keretében. A merész ötlet végül a NASA rendkívül szigorú előírásainak is megfelelt. Egy űrutazásra szánt élelmiszer fejlesztése komoly elvárásokhoz kötött, hiszen a felrepített csokoládénak meg kell felelnie az űrben tapasztalható különleges körülményeknek. Ennek kivitelezése érdekében a Stühmer csapata többek közt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) közösen kezdett el kísérletezni. Végül egy részben saját fejlesztéssel sikerült létrehozni egy olyan csokoládét, amely megfelel az extrém űrbéli környezet kihívásainak.
Az alapot a Stühmer hagyományos Korfu szelete adta, amely összetételének és állagának köszönhetően ellenáll a nyomáskülönbségnek, a súlytalanságnak és a hőmérséklet-ingadozásnak is. A különleges feltételeknek és biztonsági sztenderdeknek való megfelelésről Juhos Norbert, a HUNOR-program Mission Managere kiemelte: a program számára kiemelkedő fontosságú volt, hogy a misszió keretében megpróbáljanak magyar élelmiszert is feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra.
Az egyik legizgalmasabb része ennek az útnak, hogy nemcsak tudományos kísérleteket végzünk, hanem a személyes tárgyak mellett egy kis ízelítőt is vihetünk magunkkal a hazai különlegességekből. Gyerekként vadászpilóta szerettem volna lenni, de sosem gondoltam volna, hogy egyszer űrhajósként képviselhetem Magyarországot az űrben. Ez is azt mutatja, hogy ha merünk nagyot álmodni, bármi lehetséges!
– fogalmazott Kapu Tibor kutatóűrhajós, aki jelenleg Houstonban tartózkodik tartalékos kollégájával, Cserényi Gyulával, ahol az Axiom–4 misszió küldetésspecifikus képzését végzik.
Magyarország első űrhajósa is örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy több évtized után ismét magyar nemzeti űrhajós repülhet az űrbe.
Ez a termék nem csupán egy finom édesség. Ez a magyar innováció, a tradíció és a modern technológia találkozása. Az, hogy Tibor magával viszi ezt a csokoládét az űrbe, azt üzeni a világnak, hogy Magyarország képes maradandót alkotni – legyen szó akár a gasztronómiáról, akár a tudományról
– fogalmazott Farkas Bertalan.
„Ez a magyar kreativitás, innováció és tradíció diadala. Büszkék vagyunk rá, hogy a Stühmer egy kis darab Magyarországot is eljuttathat a világűrbe” – mondta Csóll Péter, a vállalat tulajdonos-ügyvezetője.
(Borítókép: Stühmer)