Index Vakbarát Hírportál

Burkáék felvették a 45 millió forintot

2007. február 7., szerda 15:01

Negyvenötmillió forintból kezdhet új életet Burka Ferenc és fia, akik szerdán Debrecenben felvették a kártérítést.

Felvette a 45 millió forint nettó kártérítést szerdán Burka Ferenc és fia, akik ártatlanul töltöttek börtönben öt évet és nyolc hónapot, közölte az MTI-vel Zeke László, a két férfi ügyvédje.

Az ügy előzménye, hogy a két férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsították, s emiatt öt évet és nyolc hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban. Ügyükben a bíróság jogerős felmentő ítélete múlt év áprilisában született meg, s azt követően helyezték őket szabadlábra.

Az indokolatlanul eltöltött börtönévek miatti jövedelem-kiesésre, egészségük megromlására, a lelki megpróbáltatásokra tekintettel nyújtottak be kártalanítási igényt az állammal szemben.

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság javaslatában szereplő 45 millió forint kártérítési összeget - 20 milliót idősebb Burkának, 25 milliót ifjabb Burkának - mind a felperesek, mind az alperesek elfogadták.

Miután előbb a két férfi, majd az államot képviselő Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium is lemondott fellebbezési jogáról, kifizethetővé vált a nettó 45 millió forint.

Idősebb Burka Ferenc és ifjabb Burka Ferenc szerdán délben az egyik debreceni belvárosi bankban felvette a neki járó összeget.

Az ártatlanul a börtönben töltött évekért még soha nem fizettek ki Magyarországon ennyi pénzt.

Rovatok