Index Vakbarát Hírportál

Iskolaszünettől jön a mesterséges dugó

2009.05.19. 17:31

Az iskolaszünet kezdetével fellélegezhet Budapest belvárosa egy hónapra, a főváros ugyanis nagyszabású forgalomcsillapítási programot indít, hangzott el Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes és a Levegő munkacsoport sajtótájékoztatóján. A modellkísérletről két hét múlva dönt a fővárosi közgyűlés.

Ikvai-Szabó Imre elmondta, hogy a Levegő Munkacsoport és a Közlekedés Kft. által kidolgozott programnak csak azokat az elemeit tartják meg, amelyeket támogatnak a budapestiek. Lukács András, a Levegő munkacsoport vezetője hozzátette, hogy amíg az emberek nem látják a forgalomcsillapítás előnyeit, addig lesznek kétségek, ám ha megismerik azokat, a kétségek is elmúlnak.

A terv szerint a Kossuth Lajos utcát kétszer egy forgalmi sávra szűkítenék a Március 15 tér és az Astoria között, lenne mindkét oldalon buszsáv és kiszélesítenék a járdákat. Ehhez kapcsolódóan az Erzsébet híd budai oldalán buszsávot kapna egészen a budaörsi bevásárlóközpontokig a Hegyalja út, és buszsáv lenne a Krisztina körúton is.

A hipermarketek parkolóitól folyamatos buszsávon úgynevezett P+R buszok járnának 10 percenként egészen a Blaha Lujza térig, vagy esetleg a Keleti pályaudvarig. A Rákóczi út kétszer két forgalmi sávból állna, plusz két buszsáv.

Az Üllői úton egy-egy sávot elvennének parkolásra, így az út kétszer két sávos lesz a Nagyvárad tér és a Ferenc körút között. Mintegy 300-400 új parkolóhely jönne létre. Ugyanígy parkolókat alakítanának ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, ami szintén kétszer két sávra szűkülne.
Ikvai elmondta, hogy a Ráday utca példája azt mutatja, hogy érdemes a belvárosban csillapítani a forgalmat.



Rovatok