Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a BKV pakkja a BRFK-ra

2009.09.14. 17:04 Módosítva: 2009.09.14. 17:04

A rendőrség egyelőre két ügyben nyomoz, hűtlen kezelés miatt: Szalainé 100 milliós végkielégítési ügyében és 12 külsős tanácsadói szerződés ügyében. A BRFK ma megkapta a BKV összes 2003 óta megkötött külsős tanácsadói szerződését. A BKV kéri a rendőrségtől az anyag büntetőjogi átvizsgálását.

A BRFK tájékoztatása szerint jelenleg két ügyben nyomoznak a BKV-val kapcsolatban, mindkettőben hűtlen kezelés miatt. Az egyik Szalainé Szilágyi Eleonóra humánpolitikai igazgató végkielégítése, a másik pedig mintegy tucat külsős tanácsadói szerződés, információink szerint köztük a két offshore céggel kötött szerződéssel, amelyekről az Index számolt be korábban. A korábbi tíz ügyhöz a napokban csatlakozott két másik tanácsadói szerződés ügye, amelyről szintén az Index számolt be: a luxusmetró-tanulmány, valamint a Libegő-népszerűsítési tanulmány, amelyekről a BKV belső ellenőrzése is megállapította, hogy szükségtelenek voltak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya 2009. április 21-én rendelt el nyomozást hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt a BKV által kötött tanácsadói szerződéskötések ügyében, áll a rendőrség közleményében. A feljelentést cikkünk alapján egy svájci állampolgár tette.

A közlemény szerint a nyomozás során első lépcsőben vizsgált szerződések kapcsán a BRFK-s nyomozók még áprilisban megkeresték a BKV Zrt-t és bekérték az érintett szerződések teljes dokumentációját a hozzájuk kapcsolódó pénzügyi teljesítésre vonatkozó iratokkal együtt.

A nyár folyamán a nyomozók tanúként hallgatták ki több, a szerződéskötésben érintett cég vezetőit és alkalmazottait,
akik információval rendelkezhettek a tanácsadói szerződésekben foglaltakkal kapcsolatban. A napokban megkezdődik a közlekedési társaságnál dolgozók tanúkénti kihallgatása is.

A nyomozás során információ merült fel, hogy a vizsgált szerződésen túl további tanácsadói szerződések kötése is felveti a hűtlen kezelés bűncselekményének megalapozott gyanúját, ezért a BRFK ismét megkereste a BKV-t, kérve, bocsássa rendelkezésre a 2003 óta megkötött valamennyi tanácsadói szerződés teljes dokumentációját.

Hétfőn megérkezett a BKV Zrt. részéről a 2003 óta megkötött tanácsadói szerződések teljes dokumentációja, egy feljelentés kíséretében, melyben a közlekedési társaság kéri a megküldött anyag büntetőjogi átvizsgálását. A rendőrség nem kívánta nyilvánosságra hozni, mely tanácsadói cégekről van szó, az Index korábbi cikkei azonban tartalmazzák az összes érintett cég nevét.

A Fidesz fővárosi frakciója korábban szintén feljelentést tett több, a fentiekkel azonos tanácsadói szerződés ügyében az ügyészségen, azonban ezek a feljelentések még nem jutottak el a rendőrségig.



Rovatok