Index Vakbarát Hírportál

Lazsálnak-e az útfelújításon dolgozók?

2009.10.08. 13:48
A dugóban araszoló autósokat zavarja, ha nem látnak senkit dolgozni, Demszky szerint a határidő számít.

Az útfelújítások miatti dugókban araszoló autósok azt nem jegyzik meg, ha serény munkát látnak egy lezárt útszakaszon, az viszont roppant zavarja őket, ha azt látják, hogy csak lézengenek a munkások, vagy bántóan üres a körülkerített munkaterület.

A budapesti munkaterületeket fotóztuk, szúrópróbaszerűen. Számos olyan képet sikerült készíteni, ahol csak csordogál vagy áll a munka.

Megkérdeztük Demszky Gábort, mit szól hozzá, hogy az autósok gyakran üres munkaterületeket vagy csak lófráló munkásokat látnak a budapesti útfelújításokon. A főpolgármester elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat nem tudja befolyásolni a kivitelezőt, hogy látványosan dolgozzon a felújításon.

Demszky szerint a felújítást végző cégek határidőt vállalnak a munka befejezésére. Ha tartják ezt a határidőt, akkor minden rendben van, ha nem, ki kell fizetniük a szerződésben kikötött kötbért. A fővárosi önkormányzat egyes fontos esetekben, például iskolakezdés előtt, nyomást gyakorol a kivitelezőre, hogy határidő előtt fejezze be a munkát, de ennél többet nem tud tenni.

Ennek ellenére a főpolgármesterrel is előfordult már, hogy kiakadt, mert alig látott munkást a munkaterületen. Például 2007 augusztusában, amikor az egyik este meglátogatta a Fővám téri építkezést, és mindössze három munkást látott dolgozni. Néhány nap múlva kijelentette, hogy ezt a tempót elfogadhatatlannak tartja.

Magánvállalkozásoknál, főleg, ha a megrendelő nem az állami vagy az önkormányzati szférából érkezik, gyakran ügyelnek arra, hogy az ügyfél ne lásson lézengő munkást. Nem mutat jól például egy autószerelő-csarnokban, ha a munkájával elkészült szerelő egy gumiabroncson ülve sziesztázik, még akkor sem, ha éppen nincs jobb dolga.

Egyes vélemények szerint a közlekedési dugókban ülő, ideges autósok is jobban tűrik a megpróbáltatásokat, ha azt látják, hogy a kikerülendő útszakaszon rendes tempóban dolgoznak. A fővárosi útfelújításoknál viszont elmondható, hogy nem nagyon adnak a látszatra.

Arra kérjük olvasóinkat, hogy ha olyan munkaterületet látnak, ahol látványosan nem folyik a munka (nemcsak Budapesten, hanem vidéken is), azt fényképezzék le, és küldjék el.

Két újabb felújítás kezdődött

A főpolgármesteri hivatal közleménye szerint október 3-án elkezdődött a XVIII. kerületi Nagybánya utca rekonstrukciója. A Nagybánya utca négyszáz méteren, az Üllői út és a Ködmön utca között kap új aszfaltburkolatot. A felújítás idejére az Üllői út és a Sió utca között lezárják Nagybánya utcát. Az autósokat és a BKV járatait is elterelik erről a szakaszról, ugyanakkor Sió utca és a Ködmön utca között váltakozó irányú félpályás útlezárás lesz. Az úton 30 km/órás sebességkorlátozást vezetnek be. A felújítás költsége harminchétmillió forint plusz áfa, a forgalombahelyezés időpontja 2009. október 17.
A II. kerületi Zöldlomb utca felújítása október 4-én kezdődött, nyolcszáz méteren, a Szépvölgyi út és a Pitypang utca között. A rekonstrukció  ideje alatt irányonként egy sávban, 30 km/órával közlekedhetnek az autósok, és parkolási tilalom van. Mindkét útszakaszon folyamatosan, a hétvégéken is dolgoznak. A Zöldlomb utca felújításának költsége 93 millió forint plusz áfa, a munkát október 21-én fejezik be.
Jelenleg a Thököly úton, a XV. kerületi Nyírpalota utcában, a csepeli Szent István úton és a IV. kerületi Külső Szilágyi úton újítják fel az utakat. A főváros idei egyik legfontosabb útfelújítása, a Thököly út október közepére készül el.


Rovatok