Index Vakbarát Hírportál

Metrózni, villamosozni fognak a rendőrök

2010.02.19. 15:28 Módosítva: 2010.02.19. 15:28

Egyenruhás rendőröket szeretne látni a villamoson, metrón, azt szeretné, hogy jobban ügyeljenek a tömegközlekedést igénybevevő utasok biztonságára, mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány a BRFK évértékelő gyűlésén.

Az állomány érezhető felmordulására Bencze elmondta, hogy a New York-i rendőrkapitány is azt kérte vezető beosztottaitól, hogy utazzanak egyszer ők is tömegközlekedéssel, és meglátják, miért van szükség erre. Hozzátette, ő ugyan nem kéri a kerületi kapitányokat erre, de reméli, hogy enélkül is megértik a kérés fontosságát.

Bencze közölte, hogy március 1-től több posztos és gyalogos rendőr lesz a budapesti közterületeken és átfogó közlekedési ellenőrzés kezdődik. Elismerőleg szólt a BRFK több eredményéről, kiemelve az ámokfutásra készülő fiatal elfogását, de hozzátette, hogy a sikereket beárnyékolja a két nemrég őrizetbe vett kerületi rendőrkapitány ügye. Végül kijelentette, hogy ki kell dolgozni a házi őrizet technikai megoldását, mert sok ezzel foglalkozó rendőr szabadulna fel.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány elmondta, hogy az egy éve kitűzött három célt elérték: kialakították a bűnügyi régiókat, modernizálták a szervezetet, javítottak a közlekedésbiztonsági mutatókon. Ez utóbbival kapcsolatban közölte, hogy az objektív felelősség elvének alkalmazásával kevesebb kocsit állítottak le a rendőrök, viszont háromszor több (összesen 123 ezer) eljárás indult az egy évvel ezelőttihez képest.

Tóth Gábor ismertetése szerint 2009-ben 3 százalékkal csökkent a rablások, 8,4 százalékkal a közlekedési bűncselekmények, 20 százalékkal a gépkocsilopások, 23 százalékkal az emberölések száma, nőtt viszont 10 százalékkal a gazdasági bűncselekmények száma. A BRFK rendőrei tavaly 17 ezer helyszíni biztosítást végeztek, összesen 2036 rendezvényen (56-ot megtiltottak).

A gazdasági helyzetről szólva elmondta, hogy a 32 milliárdos költségvetési irányzatot tartani tudták, az évet adósságmentesen zárták, viszont hozzátette, hogy tavaly fele annyi pénzt tudtak fordítani kiadásokra, mint tíz évvel ezelőtt. Elhangzott még, hogy a BRFK 9 százalékos (696 fős) létszámhiánnyal küzd.



Rovatok