Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz-KDNP jelöltje nyert Terézvárosban

2010.03.28. 21:38 Módosítva: 2010.03.28. 21:39
Czuppon Zoltán Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a terézvárosi időközi önkormányzati képviselő-választáson a mandátumot vasárnap - közölte a választás nem hivatalos eredményét Sajtos Csilla, a kerület jegyzője.

Az időközi választást azért írták ki, mert Pócs Attila, a 14. számú választókörzet SZDSZ-es képviselője január 1-jén, 65 évesen elhunyt. A megüresedett önkormányzati képviselői helyéért öten küzdöttek meg, a helyi MDF nem szállt ringbe a képviselői mandátumért.

A választókerületben a 2030 választásra jogosultból vasárnap 558-an jelentek meg a három szavazókör valamelyikében. A legtöbb voksot, 348-at Czuppon Zoltán Zsolt (Fidesz-KDNP) kapta. Az MSZP-SZDSZ jelöltje, Vaisz Péter István 113 szavazatot kapott, Kaszics Bálint (LMP) 60-at, Tóth László (Jobbik) 28-at, Rónai Katalin (Magyar Kommunista Párt) 9-et.

A jegyző emlékeztetett rá: a választás eredményét a helyi választási bizottság fogja határozatban megállapítani a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján.

A mandátum elnyerésének a legnagyobb tétje a képviselő-testületi többség megszerzése volt: a kerületet koalícióban vezető MSZP-SZDSZ-nek Pócs Attila haláláig egyfős többsége volt a testületben. A hiányzó mandátum már így is gondot okozott, mert az önkormányzat költségvetését a testület 12 SZDSZ-es és MSZP-s képviselője fogadta csak el, a minősített többséghez szükséges 13 helyett.

A Fidesz VI. kerületi frakciója emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. A kerületi vezetés ugyanakkor arra mutatott rá, hogy haláleset miatt csökkent 23-ra a képviselők száma, és ezt - átmeneti helyzetként - figyelembe kell venni a szavazásoknál.



Rovatok