Index Vakbarát Hírportál

Még mindig építési terület Budapest legfontosabb kerékpárútja

2010.04.09. 08:34

Elkezdődött a kerékpáros szezon, Budapest legfontosabb kerékpárútja, a 6-os számú nemzetközi bicikliút része, ami egyben a budai Duna-parti sétány legszebb szakasza is, még mindig kritikán aluli állapotban van. Egyelőre úgy tűnik, hozzá sem nyúlnak a hivatalosan munkaterületnek számító Erzsébet híd-Battyhány tér közötti részhez, a kivitelező cégnek ugyanis július 31-ig van ideje a befejezésre.

A sétány egy részét és a 19-es, 41-es villamos pályáját évekkel ezelőtt, a budai Duna-parti főgyűjtőcsatorna építésének kezdetekor túrták fel, mivel az új csatorna egy darabig a rakparti villamos nyomvonala alatt halad.

A főgyűjtőt hónapokkal ezelőtt átadták, az újjáépített villamospálya tavaly július végén készült el (több hónapos késéssel), a sétány és kerékpárút azonban úgy tűnik, mostohagyereknek számít, mert még hozzá sem nyúltak.

Megkerestük a főpolgármesteri hivatalt az ügyben, ahol kérdésünkre azt válaszolták, hogy jelenleg a sétány és a kerékpárút munkaterület, ezért a felső rakparton tapasztalható forgalomtechnikai helyzet csak ideiglenes.

A Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna és kapcsolódó létesítményeinek tervezésére, engedélyeztetésére és kivitelezésére nyílt közbeszerzési eljáráson a Strabag MML Kft. nyert. A kivitelezőnek 2010. július 31-ig szól a szerződése. Addig az időpontig - a szerződés és engedély szerint -  megtörténik burkolat és zöldfelület teljes,végleges helyreállítása.

Felmerülhet, hogy a kivitelező a Margit híd alatti biciklis alagút elkészültére időzíti a kerékpárút felújítását, ám a legutolsó információk szerint az alagutat csak az év végén fogják átadni. Ráadásul a Margit híd és a Batthyány tér közötti kerékpárút már rendbe van téve.

A budai rakparti kerékpárút az EuroVelo 6 budapesti szakaszának része, a Budapestre látogató turistáknak mind gyalogosan mind kerékpárral kiemelt közlekedési folyosója, ezzel egyidejűleg a napi rendszerességű, iskolába és munkába járó forgalom is használja ezt az útvonalat.

A Lágymányosi hídnál büszkén hirdetett európai biciklis főút a Műegyetem rakpartnál is eltűnik egy darabon a metróállomás építése miatt.



Rovatok