Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes anyag szennyez az Illatos útnál

2010.04.09. 15:54

Több száz, vegyi hulladékot tartalmazó hordót tárolnak szabálytalanul a volt Vegyiművek telephelyén a IX. kerületi Illatos úton. A műanyag hordók nincsenek megfelelően szigetelve, emiatt robbanásveszélyesek és a bennük tárolt dinitro –benzoesav az emberi szervezetre irritatív hatású. A környezetvédelmi felügyelőség korábban vizsgálatot indított az ügyben, amit most a kerületi önkormányzat nagy megrökönyödésére felfüggesztett.

A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség márciusi döntése miatt háborog a IX. kerületi önkormányzat vezetése. A Budapesti Vegyiművek, és utódja a Finomvegyszer Gyártó Kft. már több éve szennyezi az Illatos úti telephely talaját, most mégis felfüggesztette a felügyelőség az ellenük folyó felülvizsgálati eljárást.

2010. március 30–án a Finomvegyszer Gyártó Kft. kérvényezte, hogy az ellenük folyó, még  2009 januárjában indított eljárást a zöldhatóság, engedély átírás valamint határidő módosítás miatt függessze fel. Bácskai János, a ferencvárosi önkormányzat alpolgármestere elmondta: érthetetlennek tartja, hogy a felügyelőség ennek eleget tett.

Bácskai szerint veszélyes mértékű az a környezetkárosítás, amit a szabálytalanul tárolt, ismeretlen mennyiségű hulladék okoz. Az alpolgármester szerint a hordóknak kell egy átmeneti tárolóhely, majd kármentesíteni kell a területet, Tisztázni kell továbbá, hogy ha eladják a felszámolás alatt levő cég telephelyét, akkor a következő tulajdonosnak mit kell tennie a szennyezés teljes megszüntetése érdekében.

A Budapesti Vegyiművek felszámolását 2007–ben kezdeményezte a Fővárosi Bíróság, az eljárás még máig nem zárult le. A csőd szélére került cég azonban még ugyanebben az évben engedélyt kapott a környezetvédelmi felügyelőségtől 382 tonna (600 műanyaghordó) veszélyes hulladék tárolására.

Másfél évvel később a Vegyiművek bejelenttette, hogy a bezárja kapuit, és telephelyét bérbe adja a Finomvegyszer Gyártó Kft-nek. A felügyelőség ekkor teljes körű vizsgálatot rendelt el a Vegyiművek ellen. A vizsgálat elmarasztalással zárult, a cég ugyanis szabálytalanul tárolta a veszélyes hulladékot. Februárban a Fővárosi Bíróság elrendelte a Finomvegyszer Gyártó Kft. felszámolását is.

Február 26-án a felszámoló nyilvános pályázaton meghirdette az Illatos úti ingatlant. A 2,5 milliárd forintos várható vételár messze nem fedezi a cég tartozásait, a Budapesti Vegyiművek ugyanis összesen 4.7 milliárd forint adósságot halmozott fel 150 hitelezőjével szemben. Továbbá az is problémát okoz, hogy a terület kármentesítése több milliárd forintba kerülne.

Kerestük a felszámolóbiztost és a Finomvegyszergyártó Kft.-t is, ám nem sikerült elérni őket.



Rovatok