Index Vakbarát Hírportál

Az Indexen a kétfarkúak nyernék a választást

2010.09.03. 15:53

Több mint 11 ezren pontozták az Indexen a tíz főpolgármester-jelöltet. A tízfokozatú skálán Victora Zsolt, a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje érte el a legtöbb pontot, a sor végén pedig Schmuck Andor kullog. A legnagyobb marhaságot az olvasók szerint Horváth Csaba ígérte az ingyenes BKV-val.

Az Index szavazásán Victora Zsolt, a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje győzne kimagasló, 6,19 pontos támogatottságával. Victorának egyébként csak néhány ezer ajánlószelvénye gyűlt össze. Őt Tarlós István követi 5,03 ponttal, aki egyébként az önkormányzati választás valódi esélyese a közvéleménykutatások szerint. Ezt mutatta az is, hogy ajánlószelvényeit talicskával tolták be a városházára.

A harmadik helyre Jávor Benedek, az LMP jelöltje futott be, 4,76 ponttal, nem sokkal lemaradva Tarlóstól. Jávor a valóságban keményen megküzdött a jelöléshez szükséges 28 ezer kopogtatócédula összegyűjtésével, az utolsó pillanatig kétséges volt a hivatalos jelölése.

A kissé leszakadt derékhadat a Szema, a Jobbik és a Zöld Baloldal jelöltje alkotja. Ungár Klára 3,57 pontot, Staudt Gábor 3,03 pontot, Galba-Deák Ádám pedig 3,01 pontot kapott az olvasóktól. Közülük egyedül a jobbikos Staudt Gábor ugrotta meg az első akadályt a valódi választáson, azaz őt tudott megfelelő számú ajánlószelvényt összeszedni.

Nem számít túlságosan népszerűnek az Index-olvasók körében Mándi Sándor, az MDF (2,82 százalék), Horváth Csaba, az MSZP (2,45 százalék), és Makai István, a Roma Polgári Tömörülés (2,4 százalék) jelöltje. Ugyanakkor Horváth Csaba is összegyűjtött elég kopogtatócédulát, így Tarlós István, Staudt Gábor és Jávor Benedek mellett ő jutott be a főpolgármester-választás 2. fordulójába.

Az Index-szavazáson egyedül Schmuck Andor nem tudott túljutni a 2 pontos határon, 1,97 ponttal ő a sereghajtó, és ezen nem segített az Indexen jelentős nézettséget elért választási klipje sem.

Horváth Csaba ígérte a legnagyobb marhaságot

Több mint egy hete indítottuk az Ígéretszámlálót, ahol a főpolgármester-jelöltek által tett ígéreteket is értékelhették az olvasók a tízfokozatú Marhaságfaktor-mérőn.

Az olvasók Horváth Csaba ingyenes BKV-ról szóló ígéretét találták a legnagyobb marhaságnak, de Schmuck Andor lassabb mozgólépcsője és Galba-Deák Ádám dolgozói tulajdonú BKV-ja sem marad le sokkal tőle. Az erős hetes pont felett van még Staudt Gábor a Budapest Őrség felállításával, a hazugság korának lezárásával és Schmuck a nonprofit bankkal, de feliratkoztak ide az óbudai pártok is, amelyek etikus kampányt ígértek.

A legkisebb marhaság Jávor Benedek ígérete lett, a teljes átláthatóságról és a parkolási cégek bevételeinek nyilvánosságra hozataláról, de két másik ígéretét, a dugódíjjal fűszerezett autóforgalom-csillapítást és a rendes kerékpárút-hálózatot is jól fogadták az olvasók.

Horváth Csaba népszerű ígértettel is rendelkezik (parkok és fasorok építése), és Staudt Gábor valódi szelektív hulladékgyűjtésről szóló ígéretét is díjazták az olvasók.

A kampány ígéretslágere a dugódíjjal gyérített belvárosi forgalom, kisebb-nagyobb eltéréssel ezt ígérte Jávor Benedek mellett Ungár Klára, Horváth Csaba és Galba-Deák Ádám is.

Érdekes, hogy a Kétfarkú Kutya Párt ökörködését nem találták nagyon nagy marhaságnak az olvasók, az ingyen sör ígérete például alig lépte át a marhasághatárnak számító 5 pontot.



Rovatok