Index Vakbarát Hírportál

21 milliárd ment el a 4-es metró tanácsadóira

2010.09.22. 20:12 Módosítva: 2010.09.22. 20:19

Sokallja a 4-es metró beruházásában kifizetett tanácsadói díjakat az Állami Számvevőszék, írja a birtokukba került ÁSZ-jelentés alapján az MR1-Kossuth Rádió.

A jelentés még nem nyilvános, várhatóan a jövő hét végén teszik közzé a szervezet honlapján, addig nem adnak tájékoztatást. Egyelőre nem tudni, hogy összefüggésbe hozható-e a tanácsadói szerződésekkel, hogy az ÁSZ elnöke szerint a 4-es metró beruházásának vizsgálatakor felmerül hűtlen kezelés gyanúja, és emiatt feljelentést tettek az ügyészségen.

A rádió szerint a tervezés megkezdésétől 2010. április 30-ig 21 milliárd forintot költöttek szakértőkre és tanácsadókra, miközben a kifizetések többször nem álltak arányban a teljesítéssel.

Példaként említik a Metróber Kft.-t, amely a számvevők szerint az elvégzett feladat tartalma és színvonala alapján indokolatlanul dolgozott napi tizenhat órában nettó 25 ezer forintos óradíjjal.

Az ÁSZ-jelentés szerint az AAM Tanácsadó Kft.-nek két részletben kifizetett 154 millió forintból 49 millió kifizetése nem állt arányban a teljesítéssel.

2008-ban irtunk először pl. az AAM tanácsadói szerződéseiről, akkor a BKV megtagadta, hogy beletekintsunk az AAM által készített anyagokba. Az Index cikkének megjelenése után azonban a Városházán is vihart kavart, hogy milyen szerződéseket kötött a BKV a céggel, ezért néhány képviselő betekinthetett az anyagokba. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

A számvevők szerint jogi tanácsokra is több mint 530 milliót fizettek ki az építkezéshez kötődően, volt olyan ügyvédi iroda, amelyik 38 ezret kért óránként és még sikerdíjat is fizettetett.

Az ÁSZ-jelentést vizsgáló fővárosi munkacsoport vezetője, Gyekiczki András szerint huszenegy milliárd nem sok tanácsadókra egy 370 milliárdos beruházásnál, és hétmilliárd a mérnőki tevékenységre ment el. Szerinte a körülbelül tízszázaléknyi szakértői költség szokásos és átlagos.

Értetlenül állnak az ÁSZ megállapításai előtt, reagált az AAM tanácsadó cég az MR1-Kossuth Rádiónak. Dobozi Sándor vezérigazgató azt mondta, bár még nem ismeri a dokumentum pontos tartalmát, de ők átlagáron, sőt, annál kicsit olcsóbban is dolgoznak a 20 ezer fonrintos óradíjjal. Teljesítményüket szerinte a számvevőszék sem kérdőjelezte meg.



Rovatok