Index Vakbarát Hírportál

Tarlós jogsértően kampányolt az óvodában

2010.09.29. 11:39

Tarlós István kampányeseményét egy e-mailben kifogásolta a Fővárosi Választási Bizottságnál egy állampolgár az Index egyik videójára hivatkozva, amelyben a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje meglátogatja a budapesti Fasori Református Óvodát, ahol cukrot, labdát és fogkefét osztogat a gyerekeknek. A választási bizottság a kifogásnak kedden helyt adott.

A Fővárosi Választási Bizottság szeptember 28-i döntésében megállapította, hogy Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a budapesti Fasori Református Óvodában 2010. szeptember 24-én folytatott kampánytevékenységével megsértette a közoktatásról szóló törvényt, valamint a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

A bizottság egy korábbi, e-mailen tett bejelentést talált alaposnak. A kifogástevő egy, az Indexen megtalálható (lenti) videóra hivatkozott, amely alapján szerinte megállapítható, hogy Tarlós István az óvodát mint főpolgármester-jelölt látogatta meg és ott politikai, választási célú tevékenységet folytatott, amikor az óvoda ellátta a tanulók felügyeletét.

A közoktatási törvény szerint a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.

A bizottság szerint a kifogásban megjelölt videó alapján egyértelműen megállapítható a közoktatási törvény sérelme, mert politikai tevékenységet fejtettek ki nevelési intézmény területén olyankor, amikor az óvoda látta el a gyermekek felügyeletét.

A döntés szerint a kifogásolt cselekmény azáltal vált politikai tevékenységgé, hogy Tarlós István a Fidesz-KDNP jelölő szervezet főpolgármester-jelöltjeként, a választási kampány idején, a sajtó nyilvánossága előtt jelent meg az óvodában.



Rovatok