Index Vakbarát Hírportál

Nem ellenségként vált el Tarlós és Demszky

2010.10.06. 14:55

Jó hangulatban, kedélyes négyszemközti beszélgetést követően adta át hivatalát Demszky Gábor utódjának, Tarlós Istvánnak. A főpolgármester irodáját már szétbombázták a munkások, a berlini üvegmedve, a mongol szőrzászló és a többi relikvia ment a múzeumba, de a bronz Podmaniczky-szobrot Demszky hazamentette.

Utoljára akkor volt ilyen hajtás, amikor Obama irodáját csináltuk, mondta némi malíciával kollégájának az egyik festő, aki Demszky Gábor hivatali dolgozószobájának a faláról hántotta le a fehér tapétát. Csak most kezdtek neki, és három hét alatt készen kell lenniük a több helyiségből és teremből álló főpolgármesteri irodával.

Miközben Demszky volt irodájában nyüzsögnek a munkások, 30 méterrel arrébb, a Városháza dísztermében újságírók várják már húsz perce, hogy az előre bejelentett időpontban Demszky Gábor ünnepélyesen és hivatalosan is átadja hivatalát az új polgármesternek, Tarlós Istvánnak.

A sajtó azonban egyelőre hiába vár, Demszky és Tarlós négyszemközti beszélgetésbe merült a folyosó másik végén található volt SZDSZ-es frakcióirodában. Hogy miről, azt csak ők tudják, a beszélgetésről később maga Demszky is csak annyit árul el: arról beszélt, hogy szerinte kit érdemes megtartania Tarlósnak a régi garnitúrából.

A régi garnitúra most bizonytalan tekintettel bolyong az ezer főt foglalkoztató főpolgármesteri hivatal folyosóin, senki sem tudja, mi lesz vele, de sokan bizakodóak. A díszteremben is vannak néhányan, csakúgy mint az új főpolgármester emberei, például a leendő városüzemeltetési helyettes, György István.

A terem két oldalán gyülekező új és régi csapatot egy négyszögbe rendezett kerekasztal választja el, amelyen katonás rendbe szedett pogácsahalmok sorjáznak halálraítélten, ugyanis az látható, hogy nem mer belőlük venni senki.

A pogácsapusztító sajtót ugyanis egy ék alakú széksorral elrekkentették az eseménytől, az ék csúcsán pedig két, vadonatúj egyenruhában feszítő főpolgármesteri hivatali rendész vigyázza, hogy újságíró ne jusson beljebb.

Szigoruk csak akkor enyhül, amikor a tévések, rádiósok elmagyarázzák nekik, hogy a mikrofonjaikat el kell helyezniük az asztalon, ahol majd Demszky és Tarlós beszél. Végül a kollégák kapnak egy percet a mikrofonok telepítésére. Rend az már van, mormogja egyikük. Szellőztetés viszont még nincs, utal egy másik újságíró a díszterem csukott ablakaira és kissé állott levegőjére.

Ott még nincs, ám a sajtóirodában és a főpolgármesteri irodában van. Demszky már a múlt héten kipakolt. Egy-két szívéhez nőtt tárgyat el is vitt magával, mint egy kisméretű bronz Podmaniczky-szobrot vagy a bejárati ajtó melletti névtábláját.

A két évtized alatt összegyűlt rengeteg szuvenír és relikvia, mint a berlini üvegmedve vagy a mongol szőrzászló ment a Budapesti Történeti Múzeumba, ahol jelenleg is katalogizálják őket, hogy várhatóan az idők végezetéig porosodjanak majd az egyik raktárban.

A bútorzat csak a felújítás idejére távozott az irodából, Tarlós egy korábbi nyilatkozata szerint továbbra is azt fogja használni. A felszedett szőnyegpadló ragasztójától most ragacsos helyiségekben csak az elektromos vezetékeket cserélik ki, mert állítólag nagyon elöregedtek.

Közben vakuk villogása közepette megérkezik a díszterembe Tarlós és Demszky. Odamennek az asztalhoz, ahova már előkészítették az aláírandó átadás-átvételi jegyzőkönyvet.

A asztal mögött már nem a megszokott SZDSZ-kék paraván feszül a Podmaniczky-terv fejlesztéseivel, hanem három, ízlésesen elrendezett magyar zászló. Egy másik asztalon oldalt négy egymás mellett magasodó, tekintélyes paksamétaoszlop, maga az Átadás-Átvételi Dokumentum.

Demszky beszél először. Azt kéri Tarlóstól, hogy ne csak azok főpolgármestere legyen, akik rászavaztak, hanem azoké is, aki nem rá, és azoké is, akik el sem mentek.  Azt javasolja neki, legyen pártokon felül álló polgármester, mindenki főpolgármestere.

Az utána megszólaló Tarlós is bókol: szerinte egyszer még meg lehet véletlenül választani valakit, de ötször nem, ezért a teljesítményért Demszkynek  elismerés jár. Az átadás-átvétel zökkenőmentesen halad szerinte, azonban egy negatív észrevétele van: a főváros és néhány közműcég pénzügyi helyzete labilis és bizonytalan.

A többi előkészített dokumentum átvehető, közölte, majd köszönetet mondott Demszkynek az átadás-átvétel előkészítésért és azért, hogy húsz évig vezette a várost. Megjegyezte még, hogy a kommunikáció megmarad kettőjük között, mert nem tekintik egymást ellenségnek.

A ceremónia végén Demszky még csinált egy jó kis reklámot az Egy szabad város húsz éve, Budapest 1990-2010 című nagy képeskönyvnek. (A könyvet már a dalai lámának is átadta nemrég, azzal a megjegyzéssel, hogy a példány ugyan még magyar, de ne aggódjon, mert készül az angol nyelvű verzió is.)

Most nagy lendülettel Tarlósnak nyújtotta át, azt kívánva utódjának, hogy ő is ilyen hosszú ideig legyen főpolgármester. Tarlós kedélyesen mosolyogva úgy válaszolt, hogy 60 éves korban ennél jobbat nem is kívánhatnak neki.



Rovatok