Index Vakbarát Hírportál

Tarlós: 2015-re készülhet el a metró

2010.10.13. 12:54

Tarlós István szerint akkora a főváros forráshiánya, hogy állami beavatkozás nélkül nem lehet kezelni. Az állam várhatóan beszáll a BKV-ba is. A 4-es metró 2015-re szállíthat utasokat, az 5-ös metró pedig távolabb áll a valóságtól, mint egy Holdon építendő luxuslakótelep, hangzott el a főpolgármester sajtótájékoztatóján.

Elkezdődött a leltárkészítés a fővárosban, jelentette be Tarlós István, Budapest új főpolgármestere. Hozzátette, már az eddigi eredményekből is látszik, hogy Budapest pénzügyi helyzete rendkívül aggasztó, olyan mértékű a forráshiány, az adóssághalmaz, hogy azt állami beavatkozás nélkül nem lehet kezelni.

Tarlós közölte: felkéri az Állami Számvevőszéket, vizsgálja át Budapest pénzügyi helyzetét, hogy kiderüljön, finanszírozható-e a város ebben a helyzetben. Kérdésre válaszolva elmondta, ha a válasz nem, akkor sem jelent csődöt a főváros, a vizsgálat inkább arról szól, hogy meghatározzák az origót, honnan kell kezdeni az építkezést, mekkora állami segítségre lesz szükség. Leszögezte: a napi működés nincs veszélyben, a 2011-es költségvetés viszont igen.

Bizonyos cégeket várhatóan átvesz az állam

Az állami beavatkozásra Tarlós egy példát mondott: a tervek szerint a BKV-t a MÁV-val és a Volánbusszal összevonva, közösen irányítaná a főváros az állammal. A BKV-nál létszámszűkítés várható Tarlós szerint.

A pénzügyekkel kapcsolatban ismertette, hogy hétfőn megállapodott Atkári Jánossal, Budapest korábbi gazdasági főpolgármester-helyettesével, hogy segít a város pénzügyeit kordában tartani. Hozzátette: Atkárinak politikai döntéshozó szerepe nem lesz, és nem is köztisztviselőként, inkább szaktanácsadóként dolgozik majd.

Elhangzott: a BKV mellett a metróépítés okozza a legnagyobb bizonytalanságot az új városvezetésnek. Mint Tarlós elmondta, a 4-es metró várhatóan 2014-re, de inkább 2015-re készül el teljesen, azaz ekkortól szállíthat utasokat. Az előző városvezetés által előkészített 5-ös metróról kijelentette, egy Holdon építendő luxuslakótelep is közelebb áll a valósághoz most, mint az 5-ös metró megépítése.

Tarlós megnevezte embereit

A főpolgármester elmondása szerint a városüzemeltetési helyettes György István, Kőbánya volt fideszes polgármestere lesz, Csomós Miklós az oktatási-kulturális, Bagdy Gábor a pénzügyi-gazdasági, Pesti Imre egészségügyi-szociális helyettes lesz.

Összesen nyolc fővárosi bizottságot alakítanak, ez fele a Demszky Gábor idején működőknek. Négy testület vezetését fideszes képviselő kapja, kettőt szocialista (a pénzügyi ellenőrzési és a városfejlesztési), a jogi bizottság vezetője LMP-s, a közbeszerzési bizottságé jobbikos lesz. Az összes százszázalékos fővárosi tulajdonban álló cégben megszűnnek az igazgatótanácsok.



Rovatok