Index Vakbarát Hírportál

Csipak: A Zeppelin meg fog épülni

2011.01.10. 15:21

Legfeljebb néhány hónapos csúszást okozhat az Új Városközpont beruházásának az, hogy a KÖH állásfoglalása nyomán az V. kerületi önkormányzat nem adta ki a bontási engedélyt a Bécsi utca három épületére. Csipak Péter, beruházó cég vezetője az Indexnek azt mondta, a döntés a legkevésbé sem azt jelenti, hogy letettek volna a Zeppelin-projekt megépítéséről. Csipak leszögezte: az Új Városközpont projekt továbbra is élvezi az V. kerületi önkormányzat támogatását.

Az Új Városközpont, tetején a Zeppelin-hotellel meg fog valósulni – mondta az Indexnek Csipak Péter, a Csipak Acquisitons Zrt. tulajdonosa. A vállalkozó szerint az, hogy cége egyelőre nem kapta meg a tervezett épületegyüttes helyén álló ingatlanok bontási engedélyét, nem okoz különösebb változást a projektben.

Csipak hangsúlyozta, hogy fejlesztő cégét és az V. kerületi önkormányzatot egy hosszú távú településfejlesztési megállapodás köti össze, melyben vállalt kötelezettségeinek maradéktalanul eleget kíván tenni. A cég tiszteletben tartja az önkormányzat álláspontját, mely szerint a KÖH által kiadott előzetes szakhatósági állásfoglalás alapján a bontási engedélyt ebben a stádiumban nem adhatja ki.

Az önkormányzat javaslatát követve elkészítik a részletes terveket, a bontási kérelmet pedig a későbbiekben nyújtják be. Csipak szerint ez a menetrendváltozás legfeljebb néhány hónapos csúszást okozhat az eredeti tervekben. Az eredeti elképzelések szerint a bontási munkálatok már januárban elkezdődtek volna.

A vállalkozó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem ért egyet a KÖH december 29-én kiadott előzetes szakhatósági állásfoglalásával, amely nem javasolta a Bécsi utca három szóban forgó épületének lebontását. Csipak leszögezte: véleménye szerint a KÖH mostani döntése homlokegyenest ellentmond a 2008-ban módosított Kerület Szabályozási Terv (KSZT)-hez ugyanezen hivatal által kiadott szakhatósági állásfoglalásnak. Az V. kerület szabályozási terve 2008 decemberében vált hatályossá, és azóta is hatályban van. A KSZT szerint a három Bécsi utcai ingatlanból kettő bontható. A harmadik, Bécsi utca 10. szám alatti ingatlan pedig a fővárosi védettség megszűnését követően azóta vált bonthatóvá. Csipak cége 2008-ban módosított KSZT alapján kezdte el az Új Városközpont koncepció terveinek elkészítését, abban a tudatban, hogy az épületek nem állnak műemléki védettség alatt, azaz elbonthatóak, és a projekt megvalósítható. Csipak szerint ebben megerősítette őt a 2010. XI. 11.-én a kézhez vett jogerős elvi építési engedély, mely egyértelműen tisztázta a három meglévő ingatlan helyén megépíthető Új Városközpont paramétereit, és azt hogy megépítéséhez a meglévő épületek bontása szükséges.

A Csipak Acquisitons Zrt. visszavonja a bontási engedélyre vonatkozó kérelmét, de arra is felhívja a figyelmet, hogy a KÖH úgy adta ki előzetes szakhatósági állásfoglalását, hogy még nem állt rendelkezésre az - egyébként jogszabályokban előírt és a beruházó, illetve a kérelmező által elkészítendő értéktanulmány. Az értéktanulmány elkészültét követően Csipakék párbeszédet kezdeményeznek a KÖH-el, annak érdekében, hogy az általuk ismertetett tények birtokában szemléltessék a hatályban lévő KSZT és az előzetes szakhatósági állásfoglalás közti ellentmondást, illetve megpróbálják azt feloldani.



Rovatok