Index Vakbarát Hírportál

160 milliárdos a hiány a fővárosnál

2011.01.13. 17:07

Elfogadta a fővárosi közgyűlés a 2011-re tervezett költségvetési tervezetet. Tarlós István főpolgármester szerint kivételes, hogy elsőre, ráadásul ellenzéki támogatással fogadták el a koncepciót.

A voksolásnál az LMP és a Fidesz képviselői támogatták a terveket, az MSZP-frakció és a jobbikos Czeglédi János nemmel szavazott, a szintén jobbikos Szabó György pedig tartózkodott.

A családoknál is úgy van, hogy ha üres a kassza, akkor nem gondolkoznak horvátországi nyaralásban. Mi is így vagyunk ezzel. Adóssággal hagyták itt a várost, így szigorú költségvetés következik, hogy elkerüljük a város csődjét – mondta el csütörtökön Tarlós István főpolgármester.

A főpolgármester szerint a főváros költségvetési hiánya ma már 160 milliárd forint, az októberi átadás-átvételkor jelzett 50 milliárd helyett.

Arra reagálva, hogy az MSZP-frakció szerint a városvezetés hétről hétre újabb számokkal áll elő, Tarlós azt mondta: ez azért van, mert az előző vezetés eltitkolta a valóságot, és ahogy most egyre jobban megismerik az anyagokat, egyre nagyobb hiányról kénytelenek beszélni.

Tarlós szerint az is biztos, hogy ha a BKV nem kap az államtól anyagi támogatást, akkor a cég idén bedől. A főváros ráadásul nem tud adókat kivetni, így bevételeit sem tudja növelni.

160 milliárdos hiány

Atkári János főpolgármesteri tanácsadó elmondta: az előző vezetés túlbecsülte az iparűzési adó mértékét, és erre csak rátett a világválság. Nem számoltak többek közt a válság hatásaival sem, az örökösödési illeték eltörlésével, a családon belül ajándékozással. Ezek azt eredményezték, hogy az egész ciklusra nézve már 161,8 milliárdos hiányról beszélünk – mondta Atkári.

Mire jut?

Ennek ellenére azért van három terület, ahol még változhatnak a koncepció sarokszámai, és az előirányzottnál több pénzt kaphatnak. Ide tartozik a közterületek állapotának javítása, a hajléktalan-kérdés és a kisebbségi önkormányzatok büdzséje.

Ezenkívül 3 milliárd forintot különítettek el a központi költségvetésből például a Moszkva tér, és egymilliárd forintot a római parti gát megépítésére.

A hajléktalanellátás kapcsán Tarlós leszögezte: a hajléktalanokat segítő szervezetek közül biztos, hogy a jövőben nem bontják fel együttműködésüket a Máltai Szeretetszolgálattal és a Hajléktalanokért Közalapítvánnyal.

Mire nem jut?

Arra a kérdésre, mire nem fog egyáltalán jutni jövőre, Tarlós kifejtette: a főváros korábban rengeteg nem kötelező feladatot látott el, ezek közül idén 3-4 tucatnyit szanáltak.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy bár a kultúrából a lehető legkevesebb pénzt szeretnék elvonni, a színházaknak valószínűleg bérleti díjat kell majd fizetniük.



Rovatok