Index Vakbarát Hírportál

Kiegyezett a Fidesszel, élete végéig fizetést kap

2011.01.26. 11:48

Derce Tamást élete végéig kaphatja az újpesti polgármester fizetésének hatvanöt százalékát. A Fidesz vezette önkormányzat olyan életműdíjat alapít, amit a kiírás szerint legalább egy évtizedig másnak nem lehet odaítélni. Derce húszévnyi polgármesterkedés után az önkormányzati választások előtt jelentette be, hogy hatodszor már nem indul az újpesti polgármesteri posztért. A kampány utolsó heteiben – félretéve a korábbi ellenségeskedést – a Fidesz jelöltjét, Wintermantel Zsoltot támogatta, aki a választáson 2,5 százalékkal verte az MSZP jelöltjét.

Derce Tamás legalább havi 350 ezer forintot kap haláláig az újpesti önkormányzattól, ha neki adományozzák a testület új életműdíját.

A IV. kerületi önkormányzat a csütörtöki testületi ülésen dönt Wintermantel Zsolt polgármester előterjesztéséről, amely azt javasolja, hogy Újpest önkormányzata alapítsa meg a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat. Az előterjesztés nagyon szűkre szabta a díjra javasolható személyek körét, a jelölt csak az Újpesten legalább tíz éven át polgármesteri tisztséget betöltő, élő személy lehet.

A Semsey-díj nem csupán egy aranyozott plakettből áll, életjáradékot is adnak hozzá. Az előterjesztés szövege szerint „az Önkormányzat a díjazott részére az élete végéig havi járadékot fizet. A járadék összege a polgármester tárgyhavi illetményének a 65 százaléka”, amit rögtön, az odaítélést követő hónap első napjától folyósít az önkormányzat.

A díj feltételeinek jelenleg – és még egy évtizedig biztosan – egyetlen személy felel meg: Derce Tamás. 1990-től öt cikluson át volt a kerület polgármestere. Derce eredetileg az SZDSZ színeiben lett polgármester, majd miután Tarlós Istvánnal kiléptek a pártból, függetlenként töltötte be a posztot.

Derce viszonya a nagyobb parlamenti pártokhoz többször is változott, voltak időszakok, amikor a Fidesszel is normalizálódott a kapcsolata. Az utolsó ciklusban azonban a Fidesz sokszor és sokféleképp támadta Dercét, a 2010 elején például a három, önkormányzati pénzből fenntartott autója volt az akkori ellenzék, köztük a Fidesz slágertémája. Derce ezért az önkormányzati kampány elején még az MSZP-s jelölt, Trippon Norbert rendezvényein lépett föl.

A helyzet augusztusban változott meg, amikor váratlanul összerúgta a port a szocialistákkal, és megvonta Trippon alpolgármesteri jogköreit. Derce ezután a Fidesz oldalára állt, az addig őt indító Újpestért Egyesület választási együttműködést kötött a Fidesszel. Wintermantel Zsolt egy szeptemberi interjúban le is szögezte, hogy a húsz év után leköszönő polgármester támogatásánál jobb ajánlást el sem tudna képzelni. A választáson Wintermantel a szavazatok 46,91 százalékát kapta meg. A szocialista Trippon Norbertre 44,30 százalék szavazott.

Derce a választások óta bekerült a Fővárosi Vízművek Zrt. felügyelőbizottságába is, onnan havi 160 ezer forint tiszteletdíjat kap.

2009-ben nagy ellenzéki felháborodást váltott ki, hogy a posztjáról lemondó – szintén ex-SZDSZ-es – józsefvárosi polgármester, Csécsei Béla búcsúzóul öt évre szóló tanácsadói szerződést köthetett az önkormányzattal. A szerződés szerint a kerület a volt polgármester tapasztalataira és véleményére elsősorban az önkormányzat gazdálkodásával és oktatási ügyekkel kapcsolatban számított, havi 750 ezer forintos díjazásért. A megállapodást a Csécsei utódjául megválasztott fideszes polgármester, Kocsis Máté bontotta fel tavaly márciusban.



Rovatok