Index Vakbarát Hírportál

Tarlós kiadta a főváros Fehér könyvét

2011.07.06. 13:25

Budapest örökségének 50 legsúlyosabb problémáját ecseteli a főpolgármesteri hivatal a most kiadott, úgynevezett Fehér könyvben. Eszerint várhatóan nagy pénzügyi terhekkel jár majd az Alstom-ügy, a CET, a kórházi adósságállomány, a tűzoltóság és a temetkezési cég kockázata, valamint az elöregedett metrókocsik cseréje.

Tarlós István a könyv bemutató sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a várt eredményeket viszonyítani kell valamihez, ezért született ez a könyv a korábbi városvezetés által itt hagyott örökségről. Hozzátette, hogy a tényanyagot a hivatal állította össze, azok a szakemberek, akik korábban is ott dolgoztak.

A főpolgármester közölte, hogy a könyvben nincsenek nevek, még Demszky Gáboré sem olvasható benne. Nem szerettek volna alkalmat adni arra senkinek, hogy "hajánál fogva előrángatott érvek alapján" pereskedni kezdjen. Leszögezte: a fő szándék, hogy mindenki tisztában legyen az örökséggel. Végül elmondta: ezzel a kiadvánnyal lezárják a múltat.

A Fehér könyv 50 fejezetben részletezi a legsúlyossabbnak tartott problémákat a főváros sanyarú pénzügyi helyzetétől kezdve a fővárosi tulajdonú közműcégek ügyein és kárain keresztül a főváros közel 1000 folyamtban levő peréig. A könyv teljes egészében innen letölthető.

Az MSZP fővárosi szervezete szerint helyes, hogy elkészült a Városháza úgynevezett fehér könyve, és látszik, melyek a feladatok, ugyanakkor abban nem szerepel, mit kíván kezdeni a városvezetés a kórházakkal, az iskolákkal, a színházakkal.

Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: világos az origó, amit meg kell haladni, de "3 év és 3 hónap múlva az MSZP is készít egy fehér könyvet és értékel". Hozzátette, hogy álláspontjuk szerint a leendő füzet egyelőre sovány, Tarlós István főpolgármesternek a szimbolikus lépéseken túl eddig nem voltak érdemi intézkedései.

Az LMP szerint hitelesebb lenne a könyv, ha a Fidesz által is érintett mutyi szagú eseteket is magában foglalná. Miközben – nagyon helyesen – sorra veszi a 10 és pár száz milliós tételeket , a Margit hidat tárgyaló rövid bekezdésből kimaradt, hogy az eredetileg becsült ár több, mint duplájáért – 13 milliárd helyett 30 milliárdért -  valósult meg a felújítás a Fidesz közelinek tartott Közgép cég közreműködésével. Vagyis a 17 milliárd forintos különbség valamiért nem érdekelte Tarlós Istvánt, és az sem, hogy egy független vizsgálat szerint 8,3 milliárd forint veszteséget okozott a városvezetés a budapestieknek.

A dokumentumból hiányzik az utcabútor tender is. A 25 évre ingyen, vagy minimális összegért – többek között Simicska Lajos által is tulajdonolt cégeknek – átadott több ezer közterületi reklámfelület ugyancsak milliárdos veszteséget jelent évente a fővárosnak – ennek ellenére a dokumentum meg sem említi ezeket.



Rovatok