Index Vakbarát Hírportál

Kertész Ákos már nem Budapest díszpolgára

2011.09.21. 10:22

A fővárosi közgyűlés a Fidesz–KDNP és a Jobbik-frakció szavazataival úgy döntött, visszavonja Kertész Ákostól a díszpolgári címet. A Kossuth-díjas író egy nyílt levelében genetikusan alattvalónak nevezte a magyart. A döntést éles vita előzte meg. A testület visszavette Gergényi Péter volt rendőrfőkapitány fővárosi díjait is.

Az író egy nemrég közölt publicisztikájában a magyarságot oly mértékben megsértette, hogy méltatlanná vált az elismerésre, ezért a közgyűlés visszavonja tőle a díszpolgári címet, hangzott el az ülésen. A döntést a Fidesz–KDNP és a Jobbik képviselői megszavazták, az LMP és az MSZP viszont nem.

Horváth Csaba, a szocialista frakció vezetője szerint Kertész írásaiban kíméletlenül rántotta le a leplet a Kádár-rendszerről, ezért tiszteletet érdemel. Ezen az sem változtat, hogy elkeseredésében ilyen véleményt fogalmazott meg a hazai szélsőjobbról. Horváth hozzátette: óvja a közgyűlést, hogy egy mondvacsinált ürüggyel kirobbantott, többek között antiszemita kampányhoz asszisztáljon.

Tarlós István főpolgármester szerint egy népcsoportot generálisan elítélni nem szép dolog, ezt pont Kertésznek kellett volna tudnia a legjobban. Kaltenbach Jenő, az LMP-frakció vezetője úgy nyilatkozott: a frakció kettős Citrom-díjat ítél meg az üggyel kapcsolatban – egyet Kertésznek, egyet a visszavonásról szóló előterjesztés készítőjének.

Németh Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője, a javaslat előterjesztője elmondta: a magyarság nem hagyja magát megalázni. A civilizált emberek közül iratkozik ki az, aki gyalázza a nemzetét, ennek semmi köze a sajtószabadsághoz.

A 79 éves Kertész Ákos a külföldön bejegyzett Amerikai Népszava portálon augusztus 29-én megjelent nyílt levelében ezt írta:

A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.” De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret-furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van, legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire. Ma már a második világháború borzalmaiért, a holokausztért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt. Így aztán nem is kapott soha föloldozást!

Az írás felbolygatta a hazai közvéleményt, Kertész sorait több baloldali publicista is károsnak és védhetetlennek nevezte. A kormány azzal fenyegette meg az írót, hogy visszavonják tőle a Kossuth-díjat, ha nem kér soraiért bocsánatot.

Kertész Ákos ezt követően közleményében ezt írta:

Az Amerikai Népszavához írt publicisztikámban szereplő mondatot: "A magyar genetikusan alattvaló" – ezúttal helyreigazítom. Helyesen ilyen mondat nincs. Örömmel értesültem, hogy a holokauszttal kapcsolatban az elmaradt bocsánatkérés ügyében helyreigazítottak mások. Ezzel az ügyet lezártam.

Kérdés, hogy ezt elfogadja-e a kormány bocsánatkérésnek. Legutóbbi információink szerint egyelőre még nincs döntés az ügyben.

A fővárosi közgyűlés 1992 óta adományoz díszpolgári címet azoknak, akik a város fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet fejtenek ki. Kertész Ákos 2002-ben kapta a díjat. A fővárosi közgyűlés májusban döntött először díszpolgári címek visszavonásáról: törölték a listáról többek között Sztálin, Jellasics, Bach és Schwarzenberg nevét.

Gergényitől is elvették a díjait

A fővárosi közgyűlés a Fidesz-KDNP és a Jobbik szavazataival úgy döntött, visszaveszi Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánytól a Budapestért és a Budapest közbiztonságáért díjakat. Az indoklás szerint Gergényi szakmai hibát követett el azzal, hogy azonosító nélküli rendőrei a 2006 őszi békés demonstrációról hazafelé tartó ártatlan embereket vertek és aláztak meg. Az MSZP szerint korai dönteni Gergényi szerepéről, amíg a hivatalos vizsgálatok nem zajlanak le teljesen.


Rovatok