Index Vakbarát Hírportál

Az ügyintézést féltik a kerületi polgármesterek

2012.02.21. 11:03

A lakossághoz közeli ügyintézés miatt javasolják a kerületenkénti járási körzetek kialakítását a budapesti polgármesterek – derül ki a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnökségének leveléből, amelyet a napokban juttattak el Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási miniszterhez.

A kerületi önkormányzatok az emberek otthonához közeli, rugalmas ügyintézés megteremtésére törekedtek az elmúlt időszakban, és ezt szeretnék a továbbiakban is biztosítani.

A városrészek vezetőinek álláspontja szerint országosan átlagban hatvanezer ember tartozna egy járáshoz, míg ha három-négy kerületből alakulna egy járás, akkor Budapesten átlagosan 250 ezer ember ügyei tartoznának egy központhoz.

A BÖSZ azt javasolja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM), hogy minden kerületben alakítsanak ki körzeti kormányhivatalt, kormányablakkal. Ezek a jelenlegi polgármesteri hivatali épületek valamelyikében jöhetnének létre, ami indoklásuk szerint költségtakarékos és hatékony lenne.

A kerületi vezetők azon az állásponton vannak, hogy a városfejlesztési tervekkel is szorosan összefüggő elsőfokú építéshatósági jogkörök, továbbá a környezetvédelmi igazgatás maradjanak önkormányzati hatáskörben. Utóbbit egyebek mellett az allergén növények elleni hatékony fellépés miatt, illetve a zajpanaszok kapcsán is indokoltnak tartják.

Hasonlóképp vélekednek az anyakönyvi igazgatásról is, amelyet a városrészek szintén maguknál tartanának, többek között azért, mert állampolgári esküt a polgármestereknél lehet tenni.



Rovatok