Index Vakbarát Hírportál

Megvannak a Várbazár átépítési tervei

2012.03.22. 18:13

Potzner Ferenc csapata (KÖZTI) lett az első a Budai Várbazár rekonstrukciójára és a kapcsolódó közösségi közlekedési fejlesztésekre kiírt közbeszerzési pályázaton, a második a Bánáti-Hartvig Építésziroda, a harmadik a Mányi Stúdió lett, számolt be róla az építészfórum.hu szaklap.

A lap közzétette a győztes építész koncepcióját is. Eszerint a tervezők alapvető célja a Bazár épületegyüttesének és a mögötte elterülő kertnek a korhű rekonstrukciója, kiegészítve egy olyan rejtett, kert alatti beépítéssel, mely biztosítja az oda települő funkciók infrastrukturális hátterét és egyben alapot ad a környező terület egészséges működéséhez.

A tervezők az együttest délről záró bérpalotákba interaktív kiállításokat és exkluzív szolgáltatásokat képzeltek el. A déli pavilonsor és a Gloriettet övező rámparendszer déli eleme mögött térszín alatti beépítést javasolnak.

Az Ybl Miklós tér szintje alatt egy 97 férőhelyes, egyszintes parkoló vagy ennek kétszintes változata helyezhető el, amely nem csak az együttes, de a Palotába látogatók gépjárműveinek elhelyezését is szolgálja. A parkoló feletti nagy belmagasságú térben találhatók azok a multifunkcionális terek, melyek koncertek, kulturális programok befogadására alkalmasak. Ennek főbejárata az Ybl térről, a déli Fülke pavilonból történik, de a fölötte lévő kertből is megközelíthető.

A nagy belmagasságú terek mögött két kiszolgáló szint adja az alsó rendezvényterek és a felső, kertben rejtőzködő Pavilon Étterem infrastrukturális hátterét. Ez az étterem a Hauszmann-féle kert-rekonstrukció egyetlen új, szervesen illeszkedő eleme. Az utcaszintről nyíló déli pavilonsorba vendéglátó funkciókat helyeztek el. A déli pavilonból közelíthető meg a jelenleg zárványként, a tér alatt rejtőző Ciszterna.

A kert rekonstrukciójában két új funkció kapott helyet. A pergolasor mögött rejtőzködő Pavilon Étterem mellett, a Gloriett tengelyébe visszaépített Grotta mögé egy kávézót rejtettek el. A kert korhű hangulata és az Ybl-féle architektúra keretezte panoráma biztosítja az egyedülálló atmoszférát.

A kert és a mellette lévő Öntőház udvar – melyek újra átjárhatóvá válnak az befalazott Ybl-féle átjáró kibontásával – akadálymentesen is megközelíthető. A Vízhordó folyosó déli feléhez kapcsolódó árokszerű leszakadásban egy szabadtéri színpadot alakítottak ki, amely az Ybl-átjáró sétányáról közelíthető meg.

A háború után az erődrendszer dominanciája következtében megcsonkított Lépcső pavilon a Várkert Bazár legfontosabb közlekedési csomópontja. Innen indul az a közlekedési tengely, amely az Ybl Miklós teret köti össze a Keleti nagy terasz - a Királyi Palota – szintjével.

A pavilon elegáns lépcsőjén juthatunk fel a Bazár kerti teraszára, vagy az Öntőház udvarba, de innen érhető el a kazamatákba vezető Vízhordó folyosó és a Déli Kortinafal lépcsősora is. A folyosó fölé fedett mozgólépcsőt terveztek, mely a bazár kerti teraszáról a keleti felvezető útra visz.

A felvezető út túloldalán, egy alagúton érhető el a lift, mely a zárt udvarok szintjére, ill. a Déli Kortinafal kilátóteraszára röpíti az utasokat. Ez a királyi palota körüljárhatóságát biztosító gyalogos rendszer egyik új eleme. Az északi pavilonsorban exkluzív kereskedelmi egységeket képzeltek el, mellyel folytatják a Lánchíd utcában már fellelhető tendenciát.

Az Öntőház udvar egy teraszos kialakítású, geometrikus kert. A Palota felőli magas támfalának árnyékában könnyed, pavilonsort helyeztek el. Az északi Testőrségi Palotába a „budai Gundel”-t helyeznének el kávézóval, könyvárusítással, amely az északi pavilonsor feletti zárt teraszra is kitelepülhet.

A Várkert Bazárhoz tartozik a sokáig kaszinóként működő Várkert Kioszk – az ún. vízvezetéki épület – amelynek tér felőli végén kávézó-reggeliző hely, információs pont és jegyiroda lehetne.

Javasolják az Ybl Miklós tér gyalogosbarát kialakítását, kiemelt szegély nélküli, egységes burkolattal egészen a Duna-partig, visszaállítva a tér és a folyó kapcsolatát. Ehhez szükséges az átmenő forgalom megszüntetése, a közösségi közlekedés szabályozása, vagyis a forgalom jelentős csillapítása. A vízi közlekedés fejlesztésével a Várkert Bazár a pesti Vígadó tér felől, a Várkert Kioszk alatti új Erzsébet királyné kikötőben várja a polgárok és a turisták hadát.

Ez utóbbi elképzelés már most kritikákat kapott, mert lezárná a nagyforgalmú Döbrentei utcát, a Lánchíd utcát, továbbá egy nagy gyalogos forgalmú kikötőt telepítene az alsó rakpartra, amivel gyakorlatilag elzárna, illetve lelassítana Buda négy észak-déli közlekedési tengelye közül kettőt.



Rovatok