Index Vakbarát Hírportál

Fortyog a szelektívgyűjtő-piac

2012.04.11. 15:58

Két kerületben is megszűnt a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés hétfőn a magas üzemanyagárakra és a begyűjtési támogatás megszűntére hivatkozva, egy kínai hátterű cég eközben most lép be a fővárosi piacra. A Budapesten működő 4-5 kisebb céget két év alatt lesöpörheti a színről a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt, a fővárosi önkormányzat ugyanis most nyert 4,3 milliárd forint uniós támogatást a házhoz menő szelektív gyűjtés megszervezésére.

"Már 2011 végén lehetett látni, nem lesz könnyű folytatni a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést 2012-ben. A jelentősen emelkedő üzemanyagárak és béremelések mellett megszűnt az eddigi koordináló szervezetek által nyújtott begyűjtési támogatás, ezért felfüggesztik a gyűjtést", írja David McCall igazgató a VIII. és a XVII. kerületben ingyenes, házhoz menő szelektívhulladék-gyűjtést végző Recycle Hungary Kft honlapján.

A szelektív gyűjtést az állami tulajdonú OHÜ Nonprofit Kft. támogatja, de a cég állítása szerint nem akartak szerződni velük. Mind a Recycle Hungary, mind az OHÜ vezetőit többször kerestük az ügyben, de nem sikerült őket elérni.

Érdekes, hogy miközben a Recycle Hungary beadta a kulcsot, a XX. kerületben új szelektív gyűjtést végző cég kezdte hirdetni magát, és keres embereket felvételre. A kínai hátterű Using-Invest családi házas övezetekben, heti rendszerességgel indít ingyenesen házhoz menő papír-, fém-, és műanyaggyűjtést.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. jelenleg kísérleti jelleggel 4 kerület (V., VII., XI., XIII.) 2500 társasházában folytat ingyenes, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, mondta lapunknak Bokor István értékesítési és projektigazgató. A cég azonban terjeszkedni készül Budapesten és az agglomerációban, amihez a tulajdonos fővárosi önkormányzat most nyert el 4,3 milliárd forintos uniós támogatást.

Bokor szerint az FKF nem bízhatja a bizonytalanul működő magánvállalkozókra a szelektív gyűjtést. Ezért jövő év elejétől kezdve két éven belül kiépítik a teljes várost, valamint az agglomeráció egy részét lefedő rendszert. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi mennyiség négy-hatszorosát gyűjtik majd be.

A tervek szerint egyik héten a műanyagért, másik héten a papírért jár körbe a gyűjtőkocsi. Az üveghulladékot továbbra is a gyűjtőszigetekre kell majd elvinni, de ezek védelmét jobban megszervezik.

Bokor becslése szerint jelenleg 4-5 szelektív gyűjtéssel foglalkozó kisebb cég működik a fővárosban, nekik valószínűleg nehéz lesz majd versenyezni velük, de az FKF nem ijed meg a versenytől sem. A kisebb cégekhez képest a biztonságos, ellenőrzött üzemeltetést tudják előnyként felmutatni. Arra a kérdésre, hogy mennyire lesz veszteséges ez az üzemág, Bokor azt válaszolta, arra törekszenek, hogy a lakosságnak ne jelentsen további terhet a szolgáltatás.



Rovatok