Index Vakbarát Hírportál

Budapest visszakapja a vízműveket

2012.04.17. 08:28

Minden pontban megállapodás született hétfőn a budapesti városházán a Fővárosi Vízművek Zrt. kisebbségi részvényeinek visszavásárlásáról – tudta meg a Magyar Nemzet azután, hogy a főváros delegációja fogadta a francia befektető Suez Environnement S. A. vezetőit.

A lap információi szerint az önkormányzat számára kedvező feltételeket sikerült rögzíteni. Bár az egyezség részleteit kedden hozza nyilvánosságra Tarlós István főpolgármester, a Magyar Nemzet azt írja: az eredetileg a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott szándéknyilatkozathoz képest néhány ponton módosult a végső megállapodás. A visszavásárlás pontos menetrendjét részletesen tartalmazó dokumentumról április 25-én dönthetnek a fővárosi képviselők.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint Tarlós István délután fél kettőkor számol be a részletekről.

Tarlós két hete sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a fővárosi önkormányzat várhatóan 15,1 milliárd forintért visszavásárolja a Fővárosi Vízművek 1997-ben eladott 25 százalékát a francia-német befektetőtől. Az eredeti szerződés szerint az üzletrész még tíz évig a külföldi befektetők kezén lenne, ezalatt a városháza jogászai szerint akár 33 milliárd forintot is kivihetnének az országból menedzsmentdíj gyanánt.

A 15,1 milliárd forint kedvezőbb, mint a szerződésben meghatározott ár, amely szerint a főváros 10 év múlva az eredeti vételárért, 16,5 milliárd forintért kellene, hogy visszavásárolja az üzletrészt. A kedvező árat és a szerződésbontást a fővárosnak azzal sikerült elérni, hogy megfenyegette a külföldi befektetőket, hogy rendkívüli felmondással fog élni, mert a cég elmulasztotta karbantartani a tűzcsapokat, és ezzel szerződést szegett.

A főváros első ajánlata 8,2 milliárd forint volt, a második pedig 12,3 milliárd forint a részvényekért. Ezekről a befektetők hallani sem akartak Tarlós szerint, de a 15,1 milliárd forintba belementek (ez már tartalmaz egy több mint kétmilliárd forintos hitelt is, amit az OTP-nek kell törleszteni). A fővárosnak a főpolgármester szerint azért jobb a megegyezéses megoldás, mint a rendkívüli felmondás, mert az utóbbi milliárdos kockázatokat rejt magában.

A megspórolt menedzsmentdíj mértékén kisebb vita volt az újságírók és a főpolgármester között, ami azzal az ígérettel zárult, hogy a főváros közzéteszi a Vízművek eladásának a szerződését, valamint 1997-ig visszamenőleg kiteszi a honlapjára az éves menedzsmentdíjak összegét, amit kifizettek a befektetőknek.

Mint arról beszámoltunk, a főpolgármester a városháza jogászainak tanácsára nem tartotta be ezt az ígéretét, de mert lapunk álláspontja szerint közérdekű adatokról van szó, ezért az Index hivatalosan is kikérte a dokumentumokat és az adatokat a fővárostól.

Tarlós István közölte azt is, hogy a 15,1 milliárd forintos vételár valószínűleg a Vízművek, valamint esetleg egy másik fővárosi közműcég által felvett hitelből lesz kifizetve. A konstrukció ismerős lehet a befektetőknek, hiszen hasonló módon vásárolták meg ők is a Vízműveket.



Rovatok