Index Vakbarát Hírportál

Nem büntetik a lejárt bérlettel utazókat

2012.05.22. 17:48

Enyhíti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a lejárt bérletigazolványokkal kapcsolatos szankcionálást, pótdíjazás helyett először csak figyelmeztetnek a jegyellenőrök.

A BKK keddi közleménye szerint az igazolványok tíz évig érvényesek, azokat lejártukkor újra kell cserélni. Ha ezt az utas nem teszi meg, akkor a BKK jegyellenőrei figyelmeztetik, az utasnak ezt követően nyolc napja van, hogy új igazolványt készítessen, a kilencedik naptól a rájegyzéssel ellátott bérletigazolvány már érvénytelen és használata pótdíjazást von maga után.

A nyolc napos türelem nem vonatkozik arra az esetre, ha valaki jogosulatlanul veszi igénybe a tömegközlekedési szolgáltatást, például a bérletszelvényre nem vezette fel a bérletigazolványa számát, az ilyen visszaéléseket azonnal büntetik. Ha a bérletigazolvány cseréje a vele együtt használt bérletszelvény érvényességi ideje alatt válik szükségessé, úgy a bérletszelvényt is ki kell cseréltetni és azon az új bérletigazolvány számát kell feltüntetni.

Hangsúlyozták, hogy az igazolványokra szükség van, mert a bérletek átruházásával kapcsolatos visszaéléseknek csak így tudják elejét venni, mivel a bérletek néhány típus kivételével nem átruházhatóak. Ezt a jövőben a BKK fokozottan ellenőrzi majd.

A BKK kitért arra is, hogy dolgoznak az elektronikus jegyrendszer bevezetésén, addig viszont a mostani papír alapú rendszer csalásra, visszaélésre lehetőséget adó kapuit igyekeznek bezárni.



Rovatok