Index Vakbarát Hírportál

Saját zajkommandója lesz Zuglónak

2012.09.05. 17:01
A szombati, Műjégpályán rendezett extra hangos buli tanulságain felbuzdulva a zuglói önkormányzat olyan lépéseket tervez, melyek a jövőben biztosítják a kerületben lakók pihenését. Rövidesen felállítanak egy zajkommandót, mely ellenőrzi, a rendezvények betartják-e, amit az engedélyeztetés során megígértek. A zajjrendelet megújításával pedig ellehetetlenítik a kerületben a hangos zenével járó éjszakai bulikat.

A hajnali ötig tartó zaj állítólag olyan hangos volt, hogy még a helyszíntől 4 kilométerre lévő Egressy úton és a a józsefvárosi II. Pál pápa téren sem tudtak aludni a lakók. Nem csoda, hogy a hét elején a kerület lakosai Papcsák Ferenc polgármesterhez fordultak. Levelükkel többek között azt szerették volna megtudni, ki és milyen jogszabályok alapján engedélyezhette a hajnali ötig tartó rendezvényt, ki ellenőrzi, hogy az engedélyezett zajszintet átlépi-e egy rendezvény hangereje, valamint azt, hogy a többszörös bejelentések ellenére miért nem állította le senki a bulit. Emellett utaltak arra is,hogy ez nem egyedi eset. A városligeti helyek hangereje gyakran tör borsot a környék lakosságának orra alá.

A témával kapcsolatban sikerült elcsípnünk Rozgonyi Zoltánt, a kerület egyik alpolgármesterét, aki megosztotta velünk a probléma orvoslására felmerült terveket.

A Városliget a kerület legproblémásabb része

Az alpolgármester többször is utalt arra, hogy nekik a rend és a kerületben élők nyugalma a legfontosabb. Egyszer még azt az esetet is felhozta, mikor a kerület hajléktalanjainak egy részét kipaterolták az általuk eszkábált bódékból, majd le is bontották ezeket az építményeket (videót itt, cikket pedig itt talál az ügyről). Zugló szerinte egy alvóváros, ahol a lakosok nagyrésze éjjelente pihenni szeretne. A kerület kerület szórakozóhelyei is mind a Városligetben vagy annak környékén vannak. És ez a legnagyobb probléma.

A Városliget ugyanis a főváros tulajdonában áll, így a rendezvényeket érintő a szerződésék megkötése és az engedélyek kiadásának nagyrésze is a főváros hatásköre. A szombati rendezvényre bérbe adott Műjégpályát is a főváros üzemelteti egy nonprofit vállalkozáson keresztül.

Megkerestük a fővárosi önkormányzatot is, hiszen tegnap kiadott közleményükben azt írták, nincs beleszólásuk a zuglói és az országos zajrendeletbe sem. Ami igaz is, de azt kihagyták, hogy lehetőségük lenne fővárosi zajrendeletet kiadni, ha már az állapolgárok nyugalmáról van szó. Azonban csak annyit reagáltak, hogy a fővárosnak nincs külön zajrendelete.

A zuglói önkormányzat csak akkor akadályozhat meg bármilyen ligetben tartott eseményt, ha azok nagy zajkibocsátással járnak. Egyébként az engedélyeztetésükbe semmilyen szinten nincs beleszólásuk. Ha egy rendezvényről előre tudják, hogy hangos lesz, akkor a kerületi önkormányzat hatósági osztálya felszólíthatja a szervezőket, hogy közöljék velük a rendezvény és a szervező nevét, a rendezvény időtartamát és helyszínét,  a rendezvényen használt hangrendszer típusát, a zajszint csökkentésének lehetőségeit, illetve hogy a szervezők ezek közül a lehetőségek közül milyenekkel élnek, meg kell nevezniük a legközelebbi védendő épületet és annak távolságát is meg kell határozniuk. Valamint helyszínrajzot is mellékelniük kell. A rutinos szervezők ezt általában a felszólítás előtt megteszik.

Ha hiányosságot érzékelnek, az engedély kiadását megtagadhatják, de ez nem minden esetben akadályozza meg, hogy az eseményt megtartsák. Sőt, az alpolgármester szerint volt olyan is, hogy utólag értesültek olyan eseményről, melyhez tőlük is engedélyt kellett volna kérni annak zajszintje miatt. Mondjuk, a hétvégi buliról időben értesültek, és minden papírt is megkaptak.

Az alpolgármester azt nem tudta megmondani, az engedély kiadása kinek a nevéhez köthető. Csak annyit mondott, hogy a jegyző alá tartozó hatósági osztály feladata az ilyen engedélyek kezelése.

Kerületi zajkommandót hoznak létre

A probléma megoldására két intézkedés is megfogalmazódott a kerület vezetőinek fejében. Mint a fentiekből kiderült, azt jelenleg nem tudják ellenőrizni, hogy az engedélyben meghatározott zajszintet átlépi-e egy rendezvény. A rendőrök a bejelentések ellenére ezért nem is tehettek semmit. A ligetben és környékén található szórakozóhelyeket is csak akkor ellenőrizték, ha többször is bejelentés érkezett. A Dürer kertre például rendszeresen ugyanaz az egy ember panaszkodik, pedig még a helyet üzemeltetők még zajvédő falat is csináltattak.

Rozgonyi azonban azt mondta, hogy amint előteremtik rá a forrásokat és megfelelő partnerük is lesz, – előreláthatólag két héten belül – felállítanak egy kerületi zajkommandót, melynek pont ez lesz a feladata. A tervek szerint ez a kommandó szabálytalanság esetén először figyelmezteti a rendezvény szervezőit, hogy tartsák be az engedélyben leírtakat. Ha ezt nem teszik meg, a bulit is félbeszakíthatja majd a kommandó.

A rendőrséggel is hatékonyabb lesz az együttműködésük

A szorosabb együttműködés jegyében a rendőrséggel is igyekeznek megbeszélni, hogy ha a zaj miatt bejelentést kapnak valahonnan, azonnal értesítsék a zuglói önkormányzat 24 órás közbiztonsági irodáját. Ők majd értesítik a hatósági osztályon illetékes személyt és a zajkommandót is.

Zuglóban nem lesz hajnalig tartó dinom-dánom

A másik fontos lépés, melyet a hétvégéből okulva valószínűleg megtesznek, az a kerületi zajrendelet módosítása lesz. Jelenleg a reggel 6 és este 10 között tartott hangosítással is felfegyverkezett események csak akkor engedélykötelesek, ha egy óránán hosszabbak. Rozgonyi szerint viszont nem kellene ilyen időkorlátnak lennie. Az este 10 és reggel 6 közötti hangosított események mind engedélykötelesek.

Ha a rendeletet módosítják – amit az önkormányzat 20-i testületi ülésén Rozgonyi kezdeményezni fog – október vagy november elejétől hatályba is léphet. Az alpolgármester arról beszélt, hogy tervei szerint az új rendelet csak éjfélig, maximum hajnali 1-ig engedélyezi majd hangos rendezvények megtartását. A mostani nappal átlagban mért 50, éjszaka 40 decibelt is lejjebb akarják tornázni.

A módosítást egyébként Papcsák Ferenc, a kerület polgármestere is támogatja.

Emellett kezdeményezik a fővárosnál is, hogy a területhasználati szerződés kiadása előtt vagy közben már vonják be az illetékes kerületi szerveket.

Csendes 200 éves évfordulót szeretnének

Az alpolgármester a ligettel kapcsolatos jövőképét is megosztotta velünk. A pihenés lehetőségének megteremtése nála első helyen szerepel. Rozgonyi szavaival élve a Városliget 200 éves évfordulóját a Persányi Miklós által megálmodott elegáns liget koncepciónak megfelelően csendesen szeretnék megünnepelni. Rozgonyi személy szerint még a május elsejei rendezvényeket, és a tűzoltónapot sem engedélyezné.

Ahogy mondta, szeretné, ha a Városliget legalább egy kicsit hasonlítana a New York-i Central Parkra, ahonnan állítása szerint az ott posztoló rendőrök éjfélkor vagy hajnali egykor mindenkit kivezetnek, és hajnali 5-ig nem is engedik vissza.



Rovatok