Index Vakbarát Hírportál

Tarlós szemében szálka lett a CET

2012.10.03. 19:44 Módosítva: 2012.10.03. 20:29

A kellő többség hiányában nem fogadta el a fővárosi közgyűlés a Közraktár épületekkel kapcsolatos tájékoztató és szükséges döntések meghozatala című előterjesztést, ami lényegében arról szólt volna, hogy a főváros a beruházó cég helyett kifizet a generálkivitelezőnek mintegy 800 millió forintot. A többség azért nem volt meg, mert Tarlós István nem szavazott a Fidesz-frakcióval, mondták az Indexnek közgyűlési képviselők.

A fővárosi közgyűlés zárt ülésen tárgyalta a CET fantázianévvel futó Közraktárak helyzetét, de nem sikerült elfogadni az erről szóló előterjesztést. A kudarc oka az volt, hogy Tarlós István főpolgármester nem szavazott a Fidesz-frakcióval, így nem volt meg a szükséges számú szavazat. Tarlós információink szerint a szavazás előtt a kétségeit hangoztatta, és kérte, hogy halasszák el a döntést. Az ügyben kerestük Tarlós Istvánt, aki elmondta, hogy azért nem szavazta meg az előterjesztést, mert a pulpituson szembesült két komoly problémával. Az egyik, hogy a csatolt teljesítés-igazolás nem is volt aláírva, a másik pedig az, hogy túl magasnak tartotta a követelés kivásárlási árát. A halasztásról szóló döntéssel a frakció minden tagja elégedett volt - tette hozzá.

A közgyűlés mégis szavazott az ügyben, és amikor a képviselők konstatálták, hogy nincs elég szavazat, a Fidesz-frakció szünetet kért a helyzet áttárgyalására. Az előterjesztés sorsa végül az lett, hogy egy előre nem tervezett, október 15-i rendkívüli közgyűlésen dönthetnek róla. A szünet után nem sokkal Tarlós István halaszthatatlan ügyeire hivatkozva elhagyta a közgyűlés ülését.

Az előterjesztés információink szerint arról szól, hogy a fővárosi önkormányzat a generálkivitelezővel, a WHB cégcsoporttal külön egyezményt kötne, amelyben a főváros diszkontáltan megvenné a cég 2,8 millió eurós (mintegy 800 millió forintos) követelését, amivel a beruházó Porto tartozik a kivitelezőnek. Ezután a főváros ezt a megvett követelést beszámítaná a Portóval történő végső elszámolásba. A fővárosi közgyűlés legutóbbi ülésén döntött is, hogy készüljön el az erről szóló megállapodás-tervezet.

Mint arról beszámoltunk, még bruttó 1,2-2 milliárd forintot kell költeni a duna-parti CET épületének javítására, ahhoz, hogy az építkezés befejeződhessen, legalábbis a fővárosi vagyonkezelő felmérése szerint. Ez a generálkivitelezőnek kifizetendő 800 millió forinttal egy jelentős summával terheli meg a fővárosi költségvetést.

Ellenzéki képviselők szerint még nagyon sok a nyitott kérdés az ügyben. Például nem tudni, hogy a főváros miből fizeti ki a milliárdos többletköltséget, és milyen forrásból fizeti ki a generálkivitelező mintegy 2,8 millió eurós követelését. Többmilliárdos fizetési kötelezettsége lesz a fővárosnak, ha a perek egyszer lezárulnak a beruházóval, de az se látszik, hogy a gazdasági válság idején hogyan lesz a CET majd hatékonyan üzemeltethető.



Rovatok