Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárdért irtják a pesti patkányokat

2012.10.12. 12:23

960 millió forintért írt ki öt évre szóló közbeszerzést a fővárosi önkormányzat patkánymentesítésre. A győztes cégnek azt kell biztosítania, hogy a patkányok száma ezer objektumonként ne haladja meg az egy-két példányt.

A főváros patkánymentes állapotának fenntartására írt ki közbeszerzési eljárást a fővárosi önkormányzat - olvasható a pénteki Közbeszerzési Értesítőben. Az öt évre szóló szerződés becsült összege 960 millió forint. A fővárosi önkormányzat az Indexnek a költségekről azt írta, hogy "a tevékenység rendkívül anyag és élőmunka igényes".

A patkánymentes állapot azt jelenti, hogy havonta a patkányelőfordulás gyakorisága nem haladhatja meg az egy, a kisebb kerületekben pedig a két ezreléket. Vagyis ezer budapesti objektumban átlagosan egy, illetve két patkány bukkanhat fel.

A nyertes vállalkozónak a patkányok elszaporodását kell megakadályoznia, ennek érdekében folyamatos méregmezőt alakítanak ki, havonta pedig a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervvel együttesen ellenőrzést végeznek. Főként a behatolási kapuként nyilvántartott objektumokat, a folyó- és patakpartokat ellenőrzik. A panaszbejelentések esetén pedig soron kívüli vizsgálatot végeznek. A cégnek ezen kívül havonta jelentést is kell készítenie az elvégzett munkáról.

A főváros honlapján korábban elérhető adatok szerint a fővárosi önkormányzat augusztusban több millió forintot fizetett ki patkánymentesítés miatt a Bábolnai Környezetbiológiai Kft.-nek. Erre vonatkozó kérdésünkre a fővárosi önkormányzat pénteken azt írta: augusztusban nem kötöttek új szerződést, mivel akkor még hatályban volt a korábbi, 2007-ben megkötött szerződés. Az augusztusi kifizetésről részleteket nem árultak el.

Az erre vonatkozó információkat a budapest.hu E-információszabadság oldaláról jegyzeteltük ki még szeptember elején. A szerződések alapadatait tartalmazó táblázatban szerepeltek, de ez a táblázat jelenleg nem érhető el a főpolgármesteri hivatal honlapján. Az aloldal karbantartása azután kezdődött, hogy az Index blogja megírta: a szerződéslistába bekerült egy oda nem illő tétel. A lista egyik sorában szerződő félként Tarlós Istvánné neve szerepelt, a szerződés tárgyához pedig azt írták oda, hogy "jó fej".

Bár ma már természetes, hogy Budapesten viszonylag ritkán látunk patkányt, az 1970 évek elejéig azonban 2,5-3 millió példány volt a fővárosban, különösen a belső kerületekben szaporodtak el. A patkányok hatalmas pusztítást végeztek, egy-egy állat évente 12 kilogramm élelmiszert zabált föl, óriási károkat okoztak az épületekben, a közművekben, a közgyűjteményekben. Ráadásul számos fertőző betegséget terjesztettek.

A patkányok elterjedésének az volt az oka, hogy nem létezett központi irtás, 1970-ben pályázatot írt ki a főváros teljes patkánymentesítésére, amelyet a Bábolnai Állami Gazdaság nyert meg. A munka 1972-ben zárult le. Erre az Indexnek küldött válaszában a fővárosi önkormányzat is kitért, azt írták: Budapest a világ egyik olyan nagyvárosa, ahol a patkányok 1972 óta sem közegészségügyi, sem gazdasági problémát nem okoztak. A főváros szerint ezért fontos az elért eredmény hosszú távú fenntartása.



Rovatok