Index Vakbarát Hírportál

Kétezer parkolóhelyet ad át a főváros

2012.11.26. 07:26

Öt kerületben több mint kétezer parkolóhely üzemeltetését adja át ezekben a hetekben a főváros az önkormányzati törvény jövő januártól hatályos módosítása alapján, írja a Magyar Nemzet.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy január 1-ig mind a 2257 férőhelyet és 152 parkolóórát átadják a kerületi önkormányzatoknak. Az órák és a férőhelyek technikai átadását az amúgy is díjmentes ünnepi időszakban meg tudják oldani, a bevételek megosztásáról pedig a politikusoknak kell megegyezniük, mondta.

A parkolás szabályozása, az átfogó budapesti rendeletalkotás továbbra is a Fővárosi Közgyűlésnél marad, a fizetős övezetek azonban kizárólag a kerületek kezdeményezésére bővülhetnek.

Budán a kiemelt főútvonalakon eddig csak elvétve kellett fizetni, de ebben változások várhatók 2013-tól. A lap szerint Pesten folyamatos a bővülés, ráadásul a BKV tarifák emelése miatt az eddig is magas díjak tovább emelkednek.

Óbuda közterületeinek jelentős része fizetős lesz, és bővül a II. kerület parkolási övezete is. A kertvárosi részek kivételével fizetős zóna lesz 2013-tól csaknem a teljes XIII. kerület is, írja a lap.



Rovatok