Index Vakbarát Hírportál

Ahol az autókért van a járda

2013.01.07. 13:46

A budapesti Várnegyedben évek óta szorítják ki a járdákról a gyalogosokat a felfestett parkolóhelyeken álló gépkocsik. Először csak a megmaradt járdaszelet szűkült az előírt helyett 1-1,2 méterre. Nemrég viszont a Toldy Ferenc utcában több olyan parkolóhelyet is felfestettek, ami padkától falig elfoglalja a gyalogutat.

A telijárdán parkolásra szabályos KRESZ-tábla jogosít fel, ami az útra irányítja a gyalogosokat. A helyszínen több utcában, így a Donáti utcában, az Iskola utcában, a Székely utcában és a Batthyány utcában tapasztaltunk fogyókúrára fogott járdákat.

Megkérdeztük az I. kerületi önkormányzatot, ahol azt válaszolták, hogy az Iskola utcában, a Székely utcában és a Batthyány utcában már az évek óta fennálló forgalmi rend van életben, azaz a parkolás részben a járdán történik, de a gyalogosforgalom számára a 1,5 m biztosított. Videónkból kiderül, hogy nem egészen van így.

A Toldy Ferenc utcával kapcsolatban kiderült: itt nemrégiben nagyobb forgalmi rend változtatás történt. Az önkormányzat válasza szerint a lakók évek óta folyamatosan jelezték azt a problémát, hogy a Toldy Ferenc utcában kevés a parkolóhely és a járdán parkolást a közterület felügyelet komoly pénzbüntetéssel sújtja.

A kerületi polgármesteri hivatal szerint a Toldy Ferenc utcában, ahol az ingatlanok zöldterületi, kert területi részei vannak és a főbejáratok a Batthyány utca felőliek, azt kérték a lakók, hogy hivatalosan is jelöljenek ki a járdán parkolásra lehetőséget. A forgalomtechnikai tervek a parkolás és a forgalmi rend szabályozására elkészültek, külön engedélyeztetve lettek, melyek alapján a kivitelezés is megtörtént. A bejáratokat külön betonteknőkkel biztosították.

Ha ön tapasztalt hasonlót a főváros bármelyik részén, kérjük írja meg, vagy fotózza le, és küldje be nekünk az ugyelet@mail.index.hu címre, köszönjük.



Rovatok