Index Vakbarát Hírportál

Tarlós szerint rosszat akarnak a hajléktalanoknak a korlátbontók

2013.02.04. 08:39

A főpolgármester szerint, akik a hajléktalanokat arra inspirálják, hogy ne menjenek be az ellátó intézményekbe, azok az érintettek ellenségei.

Tarlós István hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában az MSZP és a DK aluljárókkal kapcsolatos állásfoglalására, illetve akciójára utalva azt mondta: azok bontogatják a korlátokat, akik évtizedeken át nem oldották meg a hajléktalanproblémát. Szerinte a főváros milliárd körüli összeget szánt az ellátó hálózat bővítésére, fejlesztésére, gondoskodik az érintettek élelmezéséről, biztonságáról és foglalkoztatja őket.

Azok az emberek, akik csak a hatalomnak akarnak kellemetlenkedni és arra inspirálják a hajléktalanokat, hogy ne menjenek be az ellátó intézményekbe, hanem inkább lakjanak az aluljáróban, sokkal rosszabb körülmények között, azok ellenségei, rosszakarói az érintetteknek – mondta a városvezető.

Tarlós arra utalt, hogy vasárnap Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa és a párt néhány aktivistája vasárnap a január 29-i civil akciót leutánozva próbálta meg eltávolítani a Blaha Lujza téri aluljárókba kihelyezett kordonokat, de a rendőrök ezt megakadályozták.

Tarlós István utalt az alapvető jogok biztosával való vitájára is. Mint mondta, az ombudsmant 200-300 ember választotta meg, Budapest főpolgármesterét pedig több százezer. „Az ombudsman feltehet kérdéseket, lehet egy véleménye, elmehet árulkodni az Alkotmánybírósághoz, de ő nem a felettesünk” – jelentette ki Tarlós István, hozzátéve, a főpolgármesternek a többség érdekeiről is gondoskodnia kell.

Tarlós aluljárószemlére hívta az ombudsmant

Szabó Máté január elején kérte a hajléktalansággal kapcsolatos társadalmi konzultáció tervének átgondolását, mert szerinte az nem alkalmas arra, hogy egy ilyen összetett kérdésben komoly jogi következményekkel járó döntéseket megalapozzon. Az ombudsman szerint a hajléktalanság összetett szociális probléma, amit „kellő türelemmel, a szociális eszközök használatával kell kezelni, a szakmai civil szervezetekkel együttműködésben keresni a valódi megoldásokat”.

A helyzet egyre sürgetőbb és tarthatatlanabb, a budapestiek türelme fogyóban, a hajléktalanok helyzete pedig egyre tragikusabb – mondta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója, miután Tarlós István január közepén meghívta Szabó Mátét a Ferenciek téri aluljáróba, hogy megnézzék a helyzetet.



Rovatok