no

Index Vakbarát Hírportál

CET: milliárdos pert vesztett a főváros

2013.03.21. 19:21

Az MKB Bank 28,4 millió eurós – mintegy 7,5 milliárd forint – hitel és kamatai megfizetéséért indított pert a Főváros Önkormányzat ellen a Fővárosi Törvényszéknél, számol be róla a nol.hu.

Az elsőfokú ítéletet tegnap a Pécsi Törvényszék hirdette ki az előzetes várakozások és a jelentős perérték ellenére csak szóban. A bíróság érvényesnek ismerte el az MKB és a fővárosi önkormányzat által 2008-ban kötött megállapodást, miszerint a szolgáltatási szerződés felmondása esetén az önkormányzat köteles megfizetni a fennálló adósságot. Akkor is, ha bizonyíthatóan a szolgáltató – azaz a Porto – súlyos szerződésszegése miatt szűnne meg a szerződés. A kötelezvény 25 évre szólt. Így vált a beruházás készfizető kezesévé az önkormányzat. Az MKB és a főváros egyelőre várja az írásba foglalt határozatot.

A döntés vélhetőleg meglepte a városvezetést. Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta: a városvezetés 100 százalékig biztos abban, hogy nem lesz per, lévén az MKB Bankkal különösen jó a kapcsolatuk. Helyettese, Bagdy Gábor megerősítve ezt kijelentette: napi tárgyalásokat folytatnak a CET-ről a pénzintézettel, írja a lap online kiadása.

A CET-ügy fordulatait, ítéleteit Halpénz rovatunkban követhetik nyomon, ahol közzétettük a kulturplázával kapcsolatos összes szerződést is.

Tarlós: Az elbukott garanciaszerződés Demszky sara

A Főpolgármesteri Hivatal válaszközleménye szerint bár a Népszabadság tudhatta, mi az igazság a CET ügyében, mégis félrevezető írás jelent meg a lapban az építmény ügyében folyó perről. Igaz, hogy a város a bankkal szemben első fokon pert vesztett, ám nem mindegy, hogy miért, és ez az írásból nem derül ki. A bíróság garanciaként értelmezte a Demszkyék-féle, off shore céggel kötött szerződésben az off shore cég javára vállalt biztosítékot. Ha a jogerős határozatban is így marad, akkor a szerződés alighanem BTK-s, ha pedig nem, akkor a város nem veszíti el a pert, és nem fizet.



Rovatok