Index Vakbarát Hírportál

Látványos, de veszélyes lehet az új szökőkút

2013.03.21. 15:08

2001-ben azért kellett felújítani a Margit-szigeti szökőkutat, mert a hajléktalanok beköltöztek télire, és minden mozdíthatót  elvittek. Az akkori rekonstrukciót végző cég vezetője szerint most tálcán kínálják a milliós berendezéseket a külső medencében a rongálóknak, ráadásul a kánikulában itt fürdőzőket veszélyeztethetik az itt húzódó elektromos vezetékek.

Karlócai Péter, a Margit-szigeti szökőkút 2002-es felújítását végző cég vezetője azután nyilatkozott lapunknak, hogy egy korábbi cikkünkben a fővárosi önkormányzat válaszolt a szökőkúttal kapcsolatos kérdéseinkre. A mérnök szerint a legnagyobb probléma az új tervek alapján épülő szökőkúttal az, hogy számos vízgépészeti berendezés lesz a járókelők által is gyakran használt külső medencében. (A most elbontott változatban minden berendezést a két méter magas betonfallal elkerített belső medencében helyeztek el, a külsőben csak a víz csobogott.)

Karlócai szerint Európában a szökőkutakra a német szabványokat tekintik mérvadónak. Az ottani szabványoknak ez az új szökőkút nem felelne meg, mert annak egyik lényeges előírása, hogy abban a medencében, amit a látogatók is könnyen elérhetnek, a balesetveszély miatt nem lehet elektromos berendezés. Önmagában szabványellenes, hogy erősáramú vezetéket helyeznek el a medencében, még akkor is, ha utólag burkolattal takarják el a kábeleket. Azzal ugyanis számolni kell, hogy a látogatók bemennek a medencébe: a modern szökőkutakat eleve úgy tervezik, hogy az emberek közvetlenül érintkezhessenek a vízzel.

A balesetveszélyt legkönnyebben a rongálás okozhatja. Karlócai elmondta, hogy egy másik általa épített köztéri szerkezetnek, a Hild téri vízesésnek a napokban lopták el az összes fúvókáját. A Margit-szigeti szökőkutat 2002-ben azért kellett felújítani, mert télen a gépházba költözött hajléktalanok minden fémet elvittek, csak a vezetékekről lehámozott műanyag burkolatot hagyták meg hátra.

A Városháza korábban lapunkban ismertetett álláspontja szerint a medencébe való bejutást valóban nem lehet teljesen megakadályozni, de a parkot látogatókkal szemben jogos elvárás, hogy a szökőkutat ne pancsolómedenceként használják (ami egyébként is jogszabályba ütközik). A biztonság kedvéért a területen térfigyelő rendszert építenek ki, ami közvetíti a törvényszegő pancsolást a közelben lévő rendőrőrsre.

Kérdés, hogy a századik riasztás után milyen sebességgel érkeznek majd ki a rendőrök a hőségben lubickolókhoz, illetve hogy éjszaka mennyire lesz hatékony a kamerás rendszer. Mint a lenti fotó mutatja, az emberek 2011-ben is előszeretettel fürdőztek a külső medencében. Az ember szinte látja, ahogy a félmeztelen, besörözött külföldi turistákat egyenruhában izzadó biztonsági őrök űzik majd a szökőkút körül.

Karlócai az aggályok mellett nem érti, miért van egyáltalán szükség az önkormányzat által finanszírozott átépítésre. Gyengének tartja azt az érvet, hogy „a vízmedence az elmúlt évek során több helyen is megsérült, a víz szivárgott belőle". A sérüléseket ugyanis – melyekről ő karbantartóként nem is hallott – filléres szigetelési munkával el lehetett volna tüntetni.

Cáfolja azt is, hogy a korábbi vízgépészeti berendezések elöregedtek, cserére szorulnának, mert a korábbi gépészeti berendezések szerinte hibátlanul működtek. A szokásos karbantartáson kívül az elmúlt 11 évben csak kisebb alkatrészeket kellett cserélni. A Grundfos típusú szökőkútszivattyúk sohasem hibásodtak meg, kopásnak jele nem volt, a tavaszi beindítás „gombnyomásra" történt. A gépházban lévő műanyagházas keringetőszivattyúk, melyek a szökőkút látványában nem játszanak szerepet, a csatlakozásnál kétszer megrepedtek. Javítási költségük néhány tízezer forint volt – tette hozzá.

Az, hogy a felújítás során az újabb vízjáték fényjátékkal is kiegészül, Karlócai szerint nem újdonság: a szökőkút 136 fényszóróval, külön programozható, a vízképekkel összhangban lévő fényjátékkal rendelkezett. A világítás az utóbbi években nem működött, felújításra szorult. A felújítás költségét öt éve négymillió forintban állapították meg. Akkor nem állt rendelkezésre ekkora összeg.

A Városháza azzal is érvelt a rekonstrukció mellett, hogy mivel a felújított medence az első években nem igényel jelentős javítást, ezért a ráfordított munkaórák száma csökken majd. Karlócai szerint ezzel szemben a régi szökőkút sosem igényelt jelentős javítást, ezért ezen tevékenységen nem lehet munkaórákat megtakarítani.

Mint arról beszámoltunk, a fővárosi közgyűlés februárban döntött arról, hogy támogatási szerződést köt az állammal. Eszerint a kormány 400 millió forintot utal Budapestnek a Margit-szigeti szökőkút felújítására. A szökőkutat utoljára 11 éve, 2002-ben újították fel, 150 millió forintért.



Rovatok