Index Vakbarát Hírportál

„Tarthatatlan állapotok miatt” lezárják a Baross téri aluljárót

2013.03.22. 16:53 Módosítva: 2013.03.22. 16:59

Az elmúlt időszakban tarthatatlan állapotok alakultak ki az átalakítás alatt álló Baross téri gyalogos aluljáróban. A Budapesti Közlekedési Központ ezért az aluljáró lezárása, és a gyalogos forgalom felszíni biztosítása mellett döntött a felújítás befejezéséig – közölte a BKK pénteken.

A Keleti pályaudvar környezetében a 4-es metró építéséhez kapcsolódóan a felszínen is munkálatok folynak, emlékeztet a BKK. A Baross tér alatt húzódó, a Rottenbiller utat a Fiumei úttal összekötő, kivilágítatlan gyalogos aluljáró is a munkaterület része, „jelenlegi állapota azonban közegészségügyi és biztonsági problémákat is felvet” – írja a BKK.

Mint a közleményben írják, az aluljáróba hajléktalanok költöztek, „az elmúlt egy hónap során pedig számos tűzeset is történt itt az oda beköltözők által gyújtott tüzek miatt”.

Azt, hogy az aluljáróban milyenek most a körülmények, március közepén az Index is bemutatta, eszerint a föld alatt most „szúrós vizelet bűze keveredik az állott szarszaggal és a nedves hamu füstös bukéjával”, és egy hónapon belül hét alkalommal vonult ki a tűzoltóság a Baross téri aluljáróhoz tűz miatt

A Budapesti Közlekedési Központ ezért az aluljáró lezárása, és a gyalogos forgalom felszíni biztosítása mellett döntött a felújítás befejezéséig.

Az aluljáró lezárására az ideiglenes felszíni átvezetés kialakításával egyidejűleg, várhatóan 2013. március 22-én pénteken este 22 órától kerül sor. A felújított aluljárót előreláthatólag 2013 augusztusában vehetik ismét birtokukba a gyalogosok.

Az aluljáró lezárása eddig a legkeményebb eszköze a fővárosnak a hajléktalanok elleni küzdelemben, de korábban több más eszközzel is próbálkoztak. Mint január végén beszámoltunk róla, több aluljáróban is „munkaterület” és „csúszásveszély” feliratú kordonokat tettek ki, jellemzően olyan helyekre, ahol általában a hajléktalanok húzzák meg magukat.



Rovatok