Index Vakbarát Hírportál

Nincs hova mennie 320 pestszentlőrinci kisiskolásnak

2013.04.06. 10:52

Helyhiányra hivatkozva 320 iskolába készülő gyermek beiratkozási kérelmét utasították el helyhiányra hivatkozva a XVIII. kerületben – írja a Lőrinci Magazin nevű blog.

A blognak nyilatkozó iskolaigazgatók elmondása szerint a helyzet előre látható volt: idén robbant az az „időzített bomba”, ami az óvodai férőhelyek mesterséges felduzzasztásának következményeként állt elő.

A blog szerint tovább rontotta a helyzetet, hogy az új közoktatási törvény szerint az iskolába jelentkezőknek idéntől elég augusztus 31-ig betölteni a hatodik életévüket, szemben a korábbi gyakorlattal, amelyben május 31-nél húzták meg a vonalat.

A kerület specialitása, hogy az „oktatási rendszer budapesti viszonylatban mért relatív fejlettsége” miatt sokan Gyálról és Vecsésről is ide iratják be a gyerekeiket szívességi lakcímbejelentések alapján, ami tovább növeli a kapacitáshiánnyal küzdő intézmények leterheltségét.

A problémákról értesülve Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke törvényjavaslatot készített elő az első osztályok létszámának 26-ról 32-re, illetve párhuzamos osztályok esetében 30-ra való felemelésére, ugyanakkor ezzel a nehezebben beilleszkedő gyerekek kerülnének hátrányba, akiknek később akár maradandó tanulási nehézségei is keletkezhetnek a kibővített osztálylétszámok miatt.



Rovatok