Index Vakbarát Hírportál

Felhúzzák a szentendrei mobilgátat

2013.06.03. 17:41

Információink szerint elkezdték felépíteni a mobil elemekből a szentendrei mobilgátat. A gát összerakása körülbelül nyolc órába telik, holnap reggelre biztosan állni fog.

Kádár Kristóf, Szentendre sajtóreferense lapunknak elmondta, hogy a mobilgát szerkezete egy hónappal ezelőtt készült el. Megtörtént az oldalirányú próbaterhelés: a rugalmas fémből készült elemeket 7 tonnával terhelték. A fémszerkezet a próbán megfelelt.

Kádár tájékoztatása szerint jelenleg 1,5-2 méterrel az alatt van a vízszint, hogy a gátat el kellene kezdeni összerakni, de a biztonság kedvéért elkezdték a munkát. (A képek forrása a Szentendre 1000 év Facebook oldala.)

Szentendrén péntek estére várják a Duna tetőzését, a folyó vízállása a várakozások szerint - mintegy 7,5 méterrel - a 2006-os szint közelében lesz.

A mobilfal csak egy része az új gátnak, amely 2,5 kilométer hosszú - emlékeztetett a városháza munkatársa -, a további szakaszon a kivitelező Swietelsky-KÖTIVIÉP'B Konzorcium munkatársai védekezésre alkalmas állapotba hozzák a munkaterületet.

Információink szerint a teljes mobil gátat a jelenlegi vízállás adatok alapján nem kell kihasználni, ezért csak a mobilelemek felét építik be, szükség esetén emelik tovább a magasságot. A jelenleg megépített gát, a 2006-os árvíz szintje felett van 20 cm-rel.

A szentendrei Papp-szigetet azonban teljesen elönti a víz, a tulajdonosok menekítik az értékeiket, készülnek az áradásra.

A városban lévő gátszakaszok közül szivárgás lehet a Casinó környékén és a Bükkös-patak torkolatánál, mert ott még nem készült el teljesen a résfalazás, ezért a szokásos módon készülnek a szivárgás megakadályozására.

A védekezés előre láthatóan egy hétig is eltarthat, mert lassú apadásra számítanak.



Rovatok