Index Vakbarát Hírportál

A Vízművek átvette a központi szennyvíztisztítót

2013.06.04. 10:52

Péntek éjféltől a Fővárosi Vízművek 100 százalékban tulajdonába került a Központi Szennyvíztisztító. A társaság igazgatója szerint az összeolvadással évi 250-300 millió forint megtakarítható.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep Kft. (BKSzT) péntek éjféltől beolvadt a Fővárosi Vízművek Zrt-be, mondta lapunknak Haranghy Csaba, a Vízművek vezérigazgatója. A Vízműveknek a csepeli óriástelep lesz az ötödik szennyvíztisztítóműve, néggyel már korábban is rendelkezett.

Haranghy szerint a fő cél, hogy csökkenjen a BKSzT működési költsége, a szinergiák kihasználásával (nincs két ügyvezető, közös könyvelés, bérszámfejtés, harmonizált beszerzések) becslése szerint évi 250-300 millió forint megtakarítható. Az igazgató szerint a főváros részéről és brüsszeli irányelvek szerint is fontos cél emellett, hogy a szennyvízkezelő tulajdonosa közösségi üzemeltető legyen.

A Vízművek több lépcsőben jutott hozzá a BKSzT száz százalékos tulajdonrészéhez. Első lépésben (2011 novemberében) a fővárosi cégeket összefogó közműholding, a Budapesti Városüzemeltetési Központ vásárolta vissza a francia Degrémont S. A. vezetésével működő Csepel 2005 FH Konzorciumtól a BKSzT majdnem 49,8 százalékát (az operatív vezetői jogokkal együtt), lapértesülések szerint 50 millió forintért, plusz a szerződés szerinti osztalékért.

Ezután a Fővárosi Vízművek (amelyet időközben a főváros szintén visszavásárolt a francia és német befektetőktől) vásárolta meg az üzletrészt a BVK holdingtól 137 millió forintért. Majd végül a Vízművek harmadik lépcsőben 138 millió forintnyi részvényt adott a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak a BKSzT 50,2 százalékos tulajdonrészéért, és ezt követően magába olvasztotta a céget pénteken.



Rovatok