Index Vakbarát Hírportál

Falra festették, mi a magyar

2013.09.10. 10:54

Az első díjazott művének falra pingálásával befejeződött a Színes Város Csoport és az idei Art Moments fesztivál közös, falfestő projektje. Orosz Richárd monumentális alkotása egy erzsébetvárosi tűzfalon pompázik.

A szervezők július végén írtak ki pályázatot falfestésre, Mi neked a magyar? címmel. A megvalósítós pályázat lényege az volt, hogy képzőművészek és graffitisek olyan alkotásokat tervezzenek, amit utána meg is tudnak festeni a több mint 400 négyzetméteres nagyságú, Kertész utcában található tűzfalra.

A többek között iparművészekből, képzőművészekből, és művészettörténészekből álló szakmai zsűri a beérkező 27 pályamunka közül Orosz Richárd alkotását ítélte a legjobbnak, ez a mű került fel a tűzfalra.

A második helyen Babos Bertalan Zsili végzett. A harmadik legjobbnak pedig Hegyi Orsolya elképzelése bizonyult. A pályázat fődíja egy berlini utazás, egy Canon fényképezőgép, valamint Polifarbe festék volt. A beérkezett nevezéseket hamarosan kiállításon mutatják be.

A tűzfalak és közterek színesítését legális formában elsőként kezdeményező Színes Város Csoport 2009-es alakulásakor társadalmi változást indított útnak, ugyanis az engedélyekhez kötött külterületi falfestést a rendszerváltás óta csupán elenyésző formában ismerték Magyarországon a csoport megalakulása előtt. Az eddigi működésük alatt már közel 14 000 négyzetméter falfelületet színesítettek ki legálisan. Budapest kilenc kerületében és vidéken több nagyvárosban is tevékenykedtek.

Falra festették, mi a magyar

Nem volt zökkenőmentes azonban a Kertész utcai tűzfalfestő munka. A szervezők elmondták, hogy míg a Széll Kálmán téren 2010-ben egy hajléktalan fel akarta gyújtani a kosaras emelőt, amin dolgoztak, addig most egy lakó életveszélyesen megfenyegette a csapat emelőn dolgozó részét, hogy amennyiben nem kapcsolják ki a kosaras darut, maradandó sérüléseket fog okozni a festőknek.

A hat napon keresztül zajló falfestésben több mint harminc ember vett részt, és közel 300 liter falfestéket kentek a falra.



Rovatok