Index Vakbarát Hírportál

Döntöttek Vitézyről és a Vígszínházról is

2013.11.14. 20:19

A BKV-bérletek árának csökkentése mellett több ügyben is döntött csütörtökön a délelőtt egy időre megbénított Fővárosi Közgyűlés:

  • Nem szavazták meg Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának a Jobbik által kezdeményezett felmentését. A közgyűlésen a Jobbik módosító javaslatát, amelyet a közút-felújítási programhoz adtak be, senki nem támogatta: a Jobbik-frakció nem szavazott, húsz képviselő nemmel szavazott, nyolc pedig tartózkodott.
  • Arról is döntöttek, hogy refinanszírozási hitelt vehet fel a BKV a 2014-ben lejáró 9,4 milliárdos hitelének visszafizetéséhez. Eszerint a BKV-nak jövőre négy banknak kell törlesztenie tartozást. Az első részlet, 2,4 milliárd forint március 31-én válik esedékessé. A banki hiteleken túl 2014-ben 783 millió forint lízingtörlesztést is ki kell fizetnie a vállalatnak, így a hitel és a lízing törlesztésének finanszírozására összesen 10,2 milliárd forintot kell a BKV-nak biztosítani.
  • Új pályázatot írtak ki a Vígszínház vezetői posztjára, a megbízatás azonban csak másfél éves időtartamra szól majd. A színházat most vezető Eszenyi Enikó megbizatása 2014. január 31-én jár le. A vezetői posztra július végén írták ki az első pályázatot, amelyet szeptember végén eredménytelennek nyilvánított a Fővárosi Közgyűlés.
  • Új pályázatot írtak ki a Budapesti Operettszínház igazgatói posztjára. A korábbi – öt évre szóló – pályázatot szeptember 26-án zárt ülésén eredménytelennek nyilvánította a közgyűlés, ezért volt szükség új kiírásra. A dokumentum szerint a leendő igazgató megbízatása 17 hónapra, 2015. június végéig szól. A csütörtöki Magyar Közlöny szerint ugyanakkor a színház tulajdonjoga januártól átkerül az államhoz.
  • Farbaky Pétert, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) mostani főigazgató-helyettesét választotta az intézmény új vezetőjének a közgyűlés.


Rovatok