Index Vakbarát Hírportál

„Hol a pénzünk?” pólóban tüntettek a Városházán

2013.12.11. 10:15

A CET-beruházás kifizetetlenül maradt alvállalkozóink a a demonstrációjával kezdődött a fővárosi közgyűlés szerdai ülése. Tarlós István nem sok biztatót mondott nekik.

Lufikkal, „Hol a pénzünk?” feliratú egyenpólókban érkeztek a hoppon maradt alvállalkozók kora reggel a Városházára. Azt a pénzt követelték a fővárostól, mint a CET tulajdonosától, amit nem kaptak meg a munkájukért az építkezés után.

Tarlós István azzal kezdte az ülés levezetését, hogy a hallgatóság közé vegyült alvállalkozóknak elmondta:

Önöket súlyosan félrevezette valaki. De nem mi.

A főpolgármester közölte, hogy a fővárosi önkormányzat a lebonyolítóval és a generálkivitelezővel állt jogviszonyban, velük meg is állapodott. Ezért súlyos jogszabálysértés árán tudna csak segíteni (fizetni) az alvállalkozóknak.

A vállalkozók lógó orral távoztak volna, de Tarlós felszólította őket, hogy hallgassák meg Bagdy Gábor főpolgármester-helyettest is az ügyben, aki lényegében ugyanazt ismételte el, amit a főpolgármester mondott.

A beszédek után a fehér pólós vállalkozók szomorúan kivonultak. Az elszaporodó demonstrációk miatt egyre szigorúbban őrzik a Városházát: eddig csak kötelező regisztráció után lehetett belépni, mától már a táskákat is átvizsgálják a bejáratnál.

A közgyűlési felszólalásokat napirend előtt Kaltenbach Jenő, a Párbeszéd Magyarországért képviselője kezdte, aki felháborodástól elfúló hangon ecsetelte, hogy az előterjesztések több mint felét a helyszínen kapták meg, így esélyük sincs elolvasni, miről kellene szavazniuk.

Most ne elmúltnyolcévezzenek nekem, mert ahhoz semmi közöm.

- tette hozzá Kaltenbach, választ várva a felvetésre.

Tarlós István elismerte, hogy a képviselőnek igaza van. Kiderült azonban, hogy az utolsó pillanatban bekerült előterjesztések megszavazása a főváros érdeke, az ellenzéknek pedig nem kötelező szavaznia.

A közgyűlést megelőző ellenzéki villám-sajtótájékoztatón az MSZP prémiumstopot követelt a fővárosi cégvezetőknél, a Jobbik pedig a parkolási átalakítását sürgette. A PM fővárosi közgyűlési politikusai azt közölték, hogy Székely László alapjogi biztoshoz fordulnak a fővárosi hajléktalanrendelet miatt.

Az előterjesztések tárgyalása még mindig nem kezdődött meg, mert a napirendet a rengeteg helyszíni kiosztású tervezet miatt teljesen újra kell gépelni. Erre a feladatra a főpolgármester 20 percet adott, addig frakciószünetet rendelt el.



Rovatok