Index Vakbarát Hírportál

Karácsonykor, szilveszterkor rendeljünk előre taxit!

2013.12.23. 11:53

Az ünnepek alatt szellősebb a tömegközlekedés, sokan azért is taxival járnak, mert nincs saját autójuk vagy inni szeretnének a karácsonyi vacsorán. A rendezvények és ünnepi bevásárlások miatt is nagyobb a taxiscégek forgalma december utolsó két hetében. Több kollégánk tapasztalta, hogy 20-30 perces kiállási idővel tudták volna csak felvenni – szakemberek szerint ez nem általános, de év végén érdemes előre tervezni, ha taxizni akarunk.

Fárbás Tibor, a 6x6 Taxi üzletágvezetője szerint természetes, hogy december utolsó két hetében növekszik a taxik iránti igény: sokan taxival mennek vásárolni, ráadásul rengeteg karácsonyi rendezvényre, céges bulikra is taxival járnak sokan. Idén még szerencsénk van, mert nincs olyan rossz idő, mint tavaly, amikor sokan az időjárás miatt is inkább taxiztak, mint tömegközlekedtek.

A Budapest Taxinál volt olyan nap, amikor 15 céges rendezvényre szállítottak résztvevőket – mivel ezek nagyjából egyszerre kezdődnek, ez sok autót lefoglal. Horváth Csaba igazgató szerint a hazamenés egyszerűbb, mert nem egyszerre indulnak el az emberek.

Horváth szerint elképzelhető, hogy amikor ilyen leterheltség van, átmenetileg a nagy flottával rendelkező cégek is hosszabb, akár félórás kiállási idővel tudnak fuvart vállalni. Több taxistársaság bevezette idén a GPS-es fuvarkiosztási rendszert, mely hatékonyabbá teszi a fuvarok elosztását. A Budapest Taxinál a taxisoknak azt is megmutatja egy szoftver, hogy hol érdemes várakozniuk, amikor szabadok.

A szakemberek azt javasolják, hogy az ünnepek alatt kérjük előre a fuvart, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

A fővárosi önkormányzatot is megkérdeztük arról, hogy csökkent-e a kiadott taxiengedélyek száma szeptember óta. Tájékoztatásuk szerint jelenleg 5434 taxinak van taxiállomás használati szerződése a BKK-val. Egy évvel korábban, 2012-ben 5700 taxi volt Budapesten.



Rovatok