Index Vakbarát Hírportál

Mégiscsak lett hol etetni a szegényeket

2014.01.28. 17:15
Váratlanul több ideiglenes engedélyt is kiadott kedden a budapesti Közterület-hasznosítási Bizottság, amely az utóbbi időben elnapolással tette félre az ételosztási kérelmeket. Ez azt jelenti, hogy a Határ útnál és a Déli pályaudvarnál heti néhány napon át legálisan vendégelhetik meg a szegényeket a kérelmezők addig is, amíg sikerül kompromisszumra jutni a végleges helyekről.

Az utolsó pillanatban is változott az ételosztások engedélyeztetése ügyében illetékes Fővárosi Közterület-Hasznosítási Bizottság napirendje a keddi ülés előtt. Végül nem került elő az a január 27-i keltezésű, György István és Szentes Tamás főpolgármester-helyettesek által szignált előterjesztés, amelyről hétfőn írtunk, és amely három helyszínen adott volna 2014-re engedélyt rendszeres ételosztásra, többek között a Krisna-hívőknek a Boráros térre.

Ehelyett az ülés Ughy Attila bizottsági elnök tájékoztatójával indult, aki elmondta, hogy még nem értek véget az egyeztetések a véglegesnek szánt helyszínekről, ők pedig szeretnék ezt kívárni, ezért a témát félretennék a következő bizottsági ülésig, ami nagyjából két hét múlva lehet.

A keddi ülés az első fél óra után félbeszakadt a főpolgármester által meghirdetett sajtótájékoztató idejére. Tarlós István Ughy Attilával együtt állt ki az újságírók elé, és lényegében megismételte, ami az ülésen elhangzott: 5-6 végleges helyszín kijelölését tervezik, de hogy melyek lesznek ezek, az a még tartó egyeztetéseken, a következő bizottsági ülésig fog eldőlni.

A sajtótájékoztatón nem volt szó róla, hogy addig is mi lesz azokkal a tervezett ételosztásokkal, amelyekre az utóbbi hónapokban hiába próbáltak engedélyt szerezni különféle kérelmezők. A Közterület-hasznosítási Bizottság előtt hat darab ilyen engedélykérelem is feküdt.

Miután a sajtótájékoztató végeztével folytatódott az ülés, kedd koradélután ezeket napirendre is tűzték. Az előterjesztő által eredetileg elnapolásra, illetve elutasításra javasolt kérelmek megtárgyalásánál fordulat történt. Ughy Attila ötletét elfogadva abban állapodtak meg a bizottsági tagok, hogy ideiglenes engedélyeket adnak ki addig is, amíg a végleges megoldás megszületik. Ugyan nem az eredetileg kért helyszínekre, és nem is az eredetileg kért hosszú időszakokra, de mégis igent mondtak végül az eléjük került kérelemekre.

A keddi bizottsági döntések értelmében itt és ekkor lehet ételosztás február 17-ig:

  • Minden vasárnap a Déli pályaudvarnál (Kulturális Misszió Intézet Alapítvány - az egyik kérelmük eleve a Délihez szólt, ezen kívül a Baross térre és a Széll Kálmán térre próbáltak még eredetileg engedélyt kérni)
  • Minden hétfőn válaszhatóan vagy a Déli pályaudvarnál, vagy a Határ úton (Kulturális Misszió Intézet Alapítvány)
  • Minden szombaton választhatóan a Déli pályaudvarnál vagy a Határ úton (Végszó Szociális Egyesület, a kérelmük eredetileg a Baross térre szólt)
  • Minden szerdán a Határ úton (Napfényes Étterem Kft., az ő kérelmük eredetileg a Nyugati téri parkolóra vonatkozott. Ugyanők beadtak egy kérelmet ruhaosztásra is a Blaha Lujza térre. A ruhaosztást is a Határ úton engedélyezte végül a bizottság kéthetente egy napra, a pontos napokat pontosítania kell a kérelmezőnek.)

Valószínűleg mind a Déli pályaudvar, mind a Határ út esélyes arra, hogy a végleges ételosztási helyszínek közé kerüljön. A szóba jöhető helyszínek pontos listáját egyelőre nem akarták a nyilvánosságra hozni. Ughy Attila a sajtótájékoztatón azt mondta: addig nem szeretne erről beszélni, "amíg minden érdekelt nem csap egymás tenyerébe".

Keleti, XVIII. kerület, Teleki tér

Mind Tarlós, mind Ughy hangsúlyozta: most is van ételosztás Budapesten három helyszínen. A Teleki téren a Krisna-hívők adnak ételt a Józsefvárostól megkapott engedély birtokában, a XVIII. kerületben, Ughy kerületében a Tiszta Forrás kapott engedélyt, a Keleti pályaudvarnál pedig az Üdvhadsereg oszt a fővárosi, március végéig szóló engedély birtokában.

Tarlós beszélt arról, hogy a kerületekkel is egyeztetni akarják az ételosztási helyszíneket, és bár minden kerület fontosnak nevezi az ügyet, mindenki csodálkozik, amikor felvetődik, hogy a helyszín az ő városrészébe kerüljön.

Ughy is beszélt arról a bizottsági ülésen, hogy milyen érzékeny kérdésnek tartják az ételosztások ügyét, a környéken lakók, illetve az ottani üzletek hajlamosak panaszkodni. Az ételosztóknak Ughy szerint tevékenységük "reklámértéke" fontos, szerinte ezért ragaszkodnak bizonyos központi, jól látható helyekhez. A Főpolgármesteri Hivatal korábban részben a lakossági panaszokkal magyarázta, miért akarják újrarendezni az ételosztások ügyét.

Annyit elárultak, hogy legalább három, és egyelőre legfeljebb hat helyszín lesz, és arra fognak törekedni, hogy legyen Észak-Pesten, Dél-Pesten, Észak-Budán, Dél-Budán és a centrumban is.

A Felvonulási tér lehet az egyik befutó

Tarlós István végül egy konkrét helyszínt mégis megnevezett: azt mondta, a Felvonulási tér környéke "fontos, elképzelhető" helyszínnek tűnik, mert jól megközelíthető, jól takarítható. A főpolgármester viccelődve megígérte még: figyelni fognak arra, hogy a szociális érzékenységét mostanában szívesen hangoztató baloldalhoz tartozó XIII. kerületben is legyen ételosztási helyszín. A bizottsági ülésen később annyi elhangzott még, hogy a Széll Kálmán tér biztosan nem lesz a helyszínek között.

Tarlós szerint a hat helyszín egyelőre elegendőnek látszik, de azt mondta, ha menet közben ez mégis kevésnek bizonyulna, könnyű lesz korrigálni. Azt viszont nem szeretnék, hogy "anarchia eszkalálódjon", tette hozzá.

A főpolgármester kedden azt ígérte: gondoskodni fognak arról, hogy valahol minden nap lehessen étkezni. Utalást tett arra, hogy a főváros anyagi szempontból is hozzájárulna az ételosztásokhoz.

A fővárosi terve az, hogy az ételosztásokon legyenek jelen szociális munkások és egészségügyi dolgozók is, mert az ételosztásokat jó alkalomnak gondolják arra, hogy kapcsolatba lehessen lépni a rászorulókkal, be lehessen kapcsolni őket az ellátórendszerbe. Tarlós ennek a kidolgozására felkérte a Fővárosi Hajléktalanügyi Konzorciumot.



Rovatok