Index Vakbarát Hírportál

Csöndesen lesz zajos a 4-es metró

2014.03.04. 16:31

A mostaninál nagyobb zaj lesz a 4-es metró vonalán egyes városrészekben, de így sem lesz nagyobb zaj, mint egy átlagos nagyvárosban – közölte kedden a BKK. A közleményük szerint

mind a kivitelezési munkákat megelőzően, mind a próbafutások alatt számos ponton végeztek a szakemberek zaj- és rezgésméréseket, melyek eredményei azt mutatják, hogy az új metró kibocsátotta zaj- és rezgésterhelés a vonatkozó jogszabályokban előírt határértékeket meg sem közelíti,

és ez igaz azokra a városrészekre is, ahol az új metró vonala viszonylag közel halad a felszínhez.

A BKK megjegyezte azt is, hogy a hozzájuk vagy a főpolgármesterhez vagy a közlekedési hatósághoz vagy és a BKV-hoz érkezett összes bejelentést megviszgálták. Az eddig elvégzett mérések azt igazolták, hogy a zajterhelés a tervezett és megengedett érték alatti.

A közlemény előzménye, hogy mint az Index két hete megírta, a Népszínház utcában egy társasház lakói panasszal fordultak a BKK vezérigazgatójához, mondván, túl zajos a II. János Pál Pápa téri megálló mozgólépcsője.

A BKK mostani közleménye elismeri:

kétségtelen, hogy a metróüzem a megelőző időszakhoz képest egyes helyeken jelenthet zajterheléstöbbletet,

de megjegyzik: ennek szintje nem haladja meg egy átlagos nagyvárosi környezetét, ezért az új metró hatósági üzembe helyezését ez sem befolyásolja. Megemlítették azt is, hogy miután a próbaüzem befejeződik, az éjszakai időszakban a metró nem üzemel, a rendszer bejáratását követően az üzemi zaj is csökken.

Érdekes egyébként, hogy a közleményben nem írnak pontos dátumot, csak azt: „2014 tavaszán elindul” az új metró.



Rovatok