Index Vakbarát Hírportál

Már megint fokozott ellenőrzés lesz

2014.04.23. 10:11

Fokozott ellenőrzést rendelt el a rendőrség péntek estére a budapesti V., VI., és VII. kerületre. A fokozott ellenőrzés ideje alatt a rendőrök bárkinek a csomagját és autóját mindenfajta indok nélkül kutathatják át.

A Police.hu-n elérhető közlemény szerint az intézkedés célja „a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogellenes cselekmények elkövetésének megelőzése, megakadályozása, az elkövetett szabálysértések, bűncselekmények felderítése.”

A fokozott ellenőrzést korábban erősen kritizálta a Magyar Helsinki Bizottság, mert indoklás nélkül, akármilyen hosszú időtartamra és akár az egész ország területére el lehet rendelni. Könnyű visszaélni a fokozott ellenőrzéssel, New Yorkban például azért találtak alkotmányellenesnek egy hasonló rendszert, mert főleg feketéket és spanyol ajkúakat kutattak át a rendőrök, ez pedig diszkriminatív volt.

A Police.hu szerint a rendőrség „mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása.”



Rovatok