Index Vakbarát Hírportál

A vesztesekből lesznek nyertesek a fővárosban

2014.06.05. 07:50
A választási törvény fővárost érintő módosítása szerint azokból lehet majd főpolgármester-helyettes, akik valamelyik választókerületben indultak, de nem nyertek. Van, aki már most erre játszik. Hivatalos főpolgármester-jelölt egyelőre egy van, de még az se biztos. Tarlós a Fidesz hivatalos jelölését várja.

A tervezett új választási rendszer mellékhatása, hogy máris feltűnt néhány olyan politikus, aki nem nyerésre, hanem a kompenzációs listára való bejutásra hajtana. A Fidesz javaslata szerint ugyanis a fővárosi közgyűlés 23 polgármesterből és a 9 kompenzációs listás, választást vesztett polgármester-jelöltből áll majd. Mivel kerületi polgármester nem lehet főpolgármester-helyettes, a rendszer folyománya, hogy utóbbiak – a külsős menedzser főpolgármester-helyettes kivételével – a kompenzációs listás, tehát a kerületi polgármesteri versenyek veszteseiből verbuválódó közgyűlési tagokból kerülhet ki.

Tarlós István egyik helyettese gyorsan felismerte, mit diktál az őszi választást már befolyásoló törvény. Fideszes forrásaink szerint Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes az elmúlt napokban minden követ megmozgatott, hogy polgármester-jelöltséget szerezhessen. A kereszténydemokrata politikus 2010-ben a Fidesz-KDNP budapesti területi listájáról országgyűlési képviselői mandátumot is szerzett, majd 2010 októberében tagja lett a fővárosi közgyűlésnek is.

A választási rendszer átalakítása folytán Bagdy jelenleg már nem tagja a parlamentnek és veszélybe került a fővárosi karrierje is. A főpolgármester-helyettes a XI. kerületet nézte ki magának, ahol az elmúlt hetekben terjedő hírek szerint megrendültek a jelenlegi polgármester, Hoffmann Tamás pozíciói.

Tény, hogy még nincs végleges döntés arról, hogy ki lesz végül a kormányoldali jelölt Újbudán, kinek kell majd a nemrég felmentett korábbi MSZP-s polgármesterrel, Molnár Gyulával megmérkőznie, ezért ebbe a versenybe próbál beszállni Bagdy is. Ebben a furcsa helyzetben számára az lenne a legelőnyösebb, ha Molnár nyerné a kerületet, mert akkor megnyílna az út a fővárosi közgyűlési ismétlés előtt.

A XI. kerületiek számára egyébként azért okozott meglepetést Bagdy feltűnése, mert korábban, amikor még úgy tűnt, ősszel ellenzéki többség alakulhat ki a fővárosban, a XII. kerületi polgármesterségre is "ráhajtott". Át is jelentkezett a hegyvidéki KDNP-be, de a terv kútba esett, mert kiderült, hogy Pokorni Zoltán nem a nagypolitikát, hanem a kerületi polgármesterséget preferálja, így nem volt "üresedés" a kiszemelt helyen.

Ezek szerint egy főpolgármester-helyettes jelöltünk már szinte biztosan van, azonban minden bizonytalan még a főpolgármester-jelöltek frontján. Tarlós István egyelőre még arról sem nyilatkozott , vállalja-e újra a jelöltséget. Szűcs-Somlyó Mária, a városháza kommunikációs igazgatója annyit mondott kérdésünkre, hogy Tarlós István akkor szólal meg az ügyben, amikor a Fidesz hivatalosan jelöli őt főpolgármesternek (ami Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke nyilatkozata szerint biztosra vehető).

Horváth Csaba főpolgármester-jelöltségét ugyan már bejelentették az MSZP részéről, ám Horváth Csaba maga nyilatkozta nemrég, hogy csak egy közös, nagy támogatottságú baloldali jelölt versenyképes. Ő magát ilyen jelöltnek tartja, de szerinte más is lehet a közös jelölt. Szó esett már arról is, hogy az Együtt-PM színeiben Karácsony Gergely is ringbe száll a főpolgármesteri székért, és az LMP is saját jelöltben gondolkodik. Várhatóan a Jobbik is saját jelöltet állít.



Rovatok