Index Vakbarát Hírportál

Hassay: Az önkormányzatot nem terheli felelősség

2014.07.16. 18:15 Módosítva: 2014.07.16. 19:10
A VI. kerület polgármestere, Hassay Zsófia sajtótájékoztatót tartott az Andrássy út 83-85. leégésével kapcsolatban.

"Sajnos nem lehetett megmenteni a tetőt és a harmadik emeletet, de a szomszédos épületeket (köztük egy iskolát) igen" - jelentette be a polgármester.

112 állandó lakó volt a leégett épületben az okmányiroda nyilvántartása szerint, de csak 30-40 en jelentkeztek állandó lakóként, de ennél többen lehetnek érintettek.

Az önkormányzat vállalja az életveszély elhárításának költségeit a leégett házban, de ha ez túl magas, kormányzati segítséget is fognak kérni. Hassay szomorúan vette tudomásul, hogy egyes ellenzéki politikusok ahelyett, hogy segítenének, poénkodtak a Facebookon.

Ezért égett ilyen durván

Egy korábbi viharkár miatt hívott a közös képviselő két munkást, ők okozták a tüzet a polgármester elmondása szerint. Varga Ferenc dandártábornok, a Fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóság nevében hozzátette, hogy még nem tudják a tűz pontos okát, de nyílt lángot használtak a tetőn, úgy gondolják, hogy ez okozhatta a tüzet, de még vizsgáljak. A tűz terjedési sebessége rendkívüli volt, ennek oka az, hogy a 2000 négyzetméteres épület tetőtere egy légtér volt. A tetőszerkezet és a födém is fából volt.

Döbbenetes kontármunka előzte meg a tűzvészt

Még nem lehet tudni, meddig kell visszabontani az épületet. Nemcsak a tűz, hanem a tűzoltáshoz használt víz is károkat okozott az alsóbb emeleteken. Egy ekkora üres térben huzathatás is van, ezek összesen okoztak, hogy a becslésük szerint negyed óra alatt lángba borult az egész tető. A födém is elkezdett leszakadni, ezert belülről nem lehetett oltani, csak kívülről.

Az önkormányzat persze nem tehet semmiről

A harmadik emelet az Andrássy 83-85 kft. (felszámolás alatt) tulajdonában van, az önkormányzaté összesen hét lakás. Az első-masodik emelet a lakóké volt.

Az önkormányzat állítólag nem látott rá, hogy milyen építkezés volt az épületben, mert (mivel tulajdonos az épületben) az építési engedélyt nem ők adták ki, saját ügyében nem járhatott el az önkormányzat. Ezért csak szóbeszédből tudták, hogy esetleg szabálytalanul építkeznek. Az önkormányzat kényszerítette ki, hogy például a keményt javítsak meg.

Az önkormányzatot szerintük nem terheli felelősség az építkezésekért, mert nem ők adták ki az építési engedélyt, ezert nem is nekik kellett ellenőrizniük, hogy azt betartottak-e, mondta az ügyvéd.

Az önkormányzat szerződést bontott a beruházó Andrássy 83-85. kft.-vel már korábban, a lakók is ezt kérték. Az önkormányzat ezzel 2,2 milliárdos kártérítést kockáztatott, ennyit kért a cég az önkormányzattól, ezt persze az önkormányzat nem tartja jogosnak, de megingott a bizalmuk a befektetőben.



Rovatok