nonono

Index Vakbarát Hírportál

Falus Ferenc az ellenzék embere Budapesten

2014.08.04. 16:54 Módosítva: 2014.08.05. 15:53
Úgy tűnik, csak sikerül megállapodnia a baloldalnak a fővárosban. Az Együtt és a DK is engedett, így lehetett továbblendíteni a holtpontról a tárgyalásokat. 4-4-1 arányban osztották el az esélyes kerületeket, Balázsovits Lajos helyett végül a volt tisztifőorvos Tarlós István kihívója. Az MSZP három regnáló polgármestere újrázhat, ezen kívül Újpest is szocialista irányítás alá kerülhet. Az Együtt-PM egyetlen igazi esélyese Karácsony Gergely Zuglóban, aki még a volt LMP-s Várnai Lászlóval is kiegyezett a győzelemért. A DK hódíthatja vissza Kőbánya és Csepel munkáskerületeit, és gyurcsányista zóna lehet a bulinegyedből is.

Az Együtt-PM, az MSZP és a DK hétfőn megint összeült az őszi budapesti választásokról beszélni, négy órán át egyeztettek, és utána Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke bejelentette, elkészült a baloldali pártok megállapodástervezete.  24 órán belül döntenek a tervezetről a pártok vezetői testületei, a részleteket szerdán hozzák nyilvánosságra. Szigetvári szerint a tervezet rendezi a kerületi kérdéseket és a főpolgármester-jelölt személyének kérdését. Utóbbiról annyit mondott: jó esély van arra, hogy Tarlós István főpolgármester méltó ellenfelet kap. Szigetvári szerint a tervezet végleges, azon változtatgatni tovább már nem lehet, a pártoknak igent vagy nemet kell mondaniuk rá.

múlt hét végére befagyott ellenzéki tárgyalásokat az Index forrásai szerint két engedménnyel sikerült kilendíteni a holtpontról. Az egyik, hogy az Együtt-PM elengedte a 18. kerületet, ahol tehát az MSZP állít polgármester-jelöltet, Szaniszló Sándor személyében. A másik pedig, hogy a DK az Együtt kompenzálására belement abba, hogy Gyurcsány Ferenc művészbarátja, a színész-rendező Balázsovits Lajos helyett egy Bajnai-közeli figura legyen a közös főpolgármester-jelölt.

Falus Ferenc a kihívó

Ennek értelmében Falus Ferenc, a korábbi országos tisztifőorvos lett Tarlós István kihívója. Falus korábban az MSZP tagja volt, később a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület alapítói között volt. Az Együtt-PM eredetileg a II. kerületi polgármesteri címért indította volna. A Népszabadság értesülését Falus indításáról ellenzéki források az Indexnek is megerősítették. Az egyik párt egy vezető politikus úgy fogalmazott, Falus Ferencet mindhárman magukénak tudják érezni: még a DK is, hiszen Falus Gyurcsány Ferenc közeli, bizalmi emberének számított a kormányzása alatt. Egy másik politikus név nélkül úgy fogalmazott, Falus Ferenc meg tudja szólítani a baloldali világot, és jobban felépíthető jelölt, mint Balázsovits.

Úgy tudjuk, a főpolgármester-helyettesek kérdése nem került elő.

4-4-1

A három pártban kilenc körzetről gondolják úgy, hogy elég biztosan nyerhető. Ezekről végül 4-4-1 arányban állapodtak meg, az egyezkedés ezen részével az Együtt-PM járt a legrosszabbul.

  • Az MSZP által vezetett három kerületben újráznának polgármestereik: a XIII. kerületben Tóth József, a XIX. kerületben Gajda Péter, a XX. kerületben Szabados Ákos. Negyedik nyerhető körzetük Újpest, azaz a IV. kerület lett, itt Trippon Norbert indul.
  • A DK állít polgármesterjelöltet a VII., a X., a XV. és a XXI. kerületekben. Hetedik kerületi jelöltjükről holnap döntenek, egyelőre három név is a pakliban van, a másik két párt számára mindegyik elfogadható. Kőbányán Élő Norberté a jelöltség, a XV. kerületben pedig a négy éve a helyi MSZP-vel összebalhézó Hajdu László volt polgármester térhet vissza. 2010-ben a baloldal azért bukta a kerületet, mert Hajdu civilként elindult a szocialisták ellen. Csepelt pedig Horváth Gyula helyi DK-elnök, volt MSZP-s alpolgármester hódíthatja vissza Németh Szilárdtól.
  • Rajtuk kívül még a XI. kerletben reaktivált Molnár Gyulának is lehetnek esélyei.
  • Az Együtt-PM egyetlen igazán jó kerülete végül a XIV., tehát Zugló lett, ahol Karácsony Gergely a jelölt.
  • A tárgyalások során nagy vita volt arról, hogyan osszák el a zuglói önkormányzati képviselőjelölti helyeket a pártok, az MSZP ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy ők adják a jelöltek többségét. Végül 8-4-2-1 arányban sikerült a pártoknak megállapodniuk, ahol az utolsó szám az LMP-vel szakító Várnai Lászlót jelenti. Várnait a három párt ugyan nem tudja támogatni, de nem is állítanak ellenjelöltet vele szemben. Egyik forrásunk szerint azért döntöttek így, mert Várnai máskülönben kilátásba helyezte, hogy egy civil szervezet támogatásával elindul a kerületben polgármesterjelöltként, ami jelentősen ronthatta volna Karácsony esélyeit. Ennek a cikknek a megjelenése után blogján Várnai László azonban úgy reagált, vele senki nem egyezett meg, a CivilZugló Egyesület pedig három egyéni önkormányzati képviselői helyet és egy alpolgármesteri pozíciót kér az együttműködésért. Várnai elképzelése szerint tehát a 15 körzetet 5-4-3-3 arányban kellene elosztaniuk.
  • A 13. kerületben végül engedményt tettek a szocialisták. Eredetileg azzal a nem éppen gáláns ajánlattal álltak elő, hogy 15-0-0 arányban osszák fel az önkormányzati képviselői helyeket, ebből végül 9-3-3 lett.
  • Az Együtt-PM azzal vigasztalja magát, hogy bár egyetlen szinte biztosan nyerhető körzetük van csak, de akad három hely, ahol esetleg még befuthat a jelöltjük. Ezek a IX. kerület (Gegessy Ferenc volt SZDSZ-es polgármester a jelölt), a VI. kerület (itt Kiss Róbertet indítják) és a III. kerület, ahol a PM-es Béres András lehet a jelölt.
    A Belvárosban Juhász Péter Együtt-társelnök már inkább csak a tisztes helytállásban bízhat.

A megállapodástervezet szerint tehát a három ellenzéki párt nem közös jelölteket állít, hanem koordinált jelöltállításban egyeznek meg. 15 kerületben sikerült megoldani, hogy egyetlen baloldali polgármesterjelölt legyen csak, és a három párt ezekben a kerületekben nagyjából egyenlő arányban ad jelöltet, miközben az MSZP-nek, az Együttnek és a DK-nak is önálló kompenzációs listája lesz.



Rovatok