Index Vakbarát Hírportál

Az üzemeltetési költséget sem termelheti ki a Bálna

2014.08.25. 09:25

Négy éve még hárommiliárd forint éves bérleti bevétellel számolt a főváros, de látva, hogy a tavaly novemberben átadott Bálna szabadon bérbe adható területeinek mindössze 9,32 százalékára sikerült piaci bérlőt találni, már az évi körülbelül 400 millió forintos üzemeltetési költség kitermelésével is elégedett lenne – írja a Nol.hu.

A bruttó 30 ezer négyzetméteres épületből összesen 12 500 négyzetméter adható bérbe, a Csarnok és Piac Igazgatóság, illetve a Budapesti Történeti Múzeum összesen valamivel több mint 3 ezer négyzetmétert használ.

A főpolgármesteri hivatal belső ellenőrzési osztályának egy a Népszabadság által megszerzett belső jelentése szerint a Bálnát eddig üzemeltető Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK), „bár nem kis erőfeszítést tett” az üzlethelyiségek bérbeadásáért, de ehhez nem voltak meg a szükséges tapasztalatai. Ezért a jelentés azt javasolja, hogy a főváros bízzon meg egy önálló céget az üzemeltetéssel, ahogy az az eredeti, 2007-es szerződésben is szerepelt.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egy korábbi döntésnek köszönhetően a bérlőknek addig nem kell bérleti díjat fizetniük, amíg az épület el nem éri a 70 százalékos kihasználtságot. A bérlők többsége viszont az üzemeltetési költséggel is tartozik: áprilisra a hét bérlő összesen 20 milliós tartozást halmozott fel, amire a BFVK nem számol késedelmi kamatot – írja a lap.



Rovatok