Index Vakbarát Hírportál

Jövőre megint újítják a 4-6-os villamos sínjeit

2014.09.03. 14:22

Emlékeznek még a tavalyi év sorozatos felújításaira a 4-6-os villamosvonalon? Tavaly nyáron nagyjából egy hónapig az Oktogon és a Blaha Lujza tér közötti szakaszon újították fel a pályát, majd ahogy ezzel végeztek, azonnal jött a Corvin-negyed és a a dél-budai végállomások közötti szakasz, a Nagykörúton egész nyáron kaotikus volt a közlekedés.

A BKK-tól megtudtuk: legkésőbb 2015 tavaszán a Tátra utca és az Aradi utca közötti szakaszra is sor kerülhet, vagyis megállókra lebontva az Oktogon és a Jászai Mari tér közti villamospályát újítják majd fel (ezt egyébként korábban idén nyárra tervezték). Ha minden a tervek szerint megy, akkor nagyjából ugyanekkor újíthatják majd fel a Nyugati teret is, úgyhogy jövő tavasszal és nyáron jó nagy felfordulásra lehet számítani a Nyugati pályaudvar környékén.

A kérdéses szakaszra egyébként már jócskán ráfér a felújítás, múlt szerdán így néztek ki a sínek a Vígszínháznál:

Kérdésünkre a BKK is megerősítette, hogy augusztus 27-én „a sínszálak alatti különböző rétegek elmozdulása okozott lokális hibát”, ezt azonban már a következő reggelre kijavították. A javításig 10 km/h-s sebesség-korlátozást vezettek be, éjjel pedig két órára le is kellett zárni az egyik vágányt a javítások miatt. Rövid megfigyelést követően csütörtök reggeltől már újra az eredeti állapotnak megfelelő sebességgel közlekedhettek a villamosok.

Ahogy a BKK válaszában kifejtette:

A nagykörúti villamosvonal Európa egyik legnagyobb terhelésű vonala. Ennek megfelelően a vasúti pálya élettartama jóval rövidebb, mint a kisebb terhelésűeké, tehát a pályafelújításokat is gyakrabban kell elvégezni.

A közlekedés-szervező cég válaszai szerint a jövő tavasszal kezdődő újabb felújítási hullámhoz már megtették a szükséges előkészületeket – írta az Index kérdéseire a BKK.



Rovatok